Za sběr chráněných hub je pokuta v řádu statisíců korun. Lidé by se měli raději obloukem vyhnout hřibu královskému a moravskému

Mezi Čechy jsou spousty nadšených houbařů. Ne všichni ale ví, že jim za sběr vybraných druhů může hrozit pokuta.

i Zdroj fotografie: muffinn from Worcester, UK/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Češi jsou národem houbařů. Jen loni nasbírali přes 17 tun hub, jak píše web Lidovky. Tento koníček, který má v oblibě mnoho obyvatel tuzemska, se však může také nečekaně prodražit. Sběr vybraných chráněných hub je totiž přísně zakázán. Kdo si na to nedá pozor, tomu může hrozí vysoká pokuta.

Na tyto houby by si Češi měli dát pozor

Obloukem by se lidé měli vyhýbat například hřibu královskému a hřibu moravskému. Jak již dříve psaly Události247, za sběr těchto vzácných hub hrozí sankce až 100 tisíc korun, u právnických osob dokonce až 2 miliony korun.

Pokuta 2 000 000 Kč za sběr hub. Češi o přísném zákoně často neví, pak na to doplácí

iZdroj fotografie: Pixabay
V Česku houby sbírá mnoho lidí

Kromě nich je pak zakázané sbírat také například muchomůrku císařku, slizečku chlupatou, lanýže letního nebo holubinku rašelinnou. A jak dodává server Deník, kromě samotného sběru těchto hub může být pokutováno i ničení lokalit, kde rostou. Nadšení houbaři by si tak na tyto druhy určitě měli dát pozor.

Pokuta za sběr hub hrozí i v zahraničí

Nejen v Česku se houbaření může prodražit. Sankce hrozí i v řadě dalších zemí. Například v sousedním Polsku. Zde mohou lidé za sběr vzácných hub dostat pokutu od lesní stráže ve výši 2 500 korun, soud však může udělit sankci až desetinásobnou, tedy 25 tisící korun, píše web Deník. A pokud by snad někdo sebral ty opravdu přísně chráněné houby, může v krajním případě skončit na 3 měsíce až 5 let ve vězení.

Pokuta 50 000 Kč za sebrání jediné houby: Sběrači by se letos měli vyhnout vzácnému hřibu i chráněnému klouzku žlutavému

iZdroj fotografie: Prirodnjak/ Creative Commons / CC-BY-SA
V Nizozemsku se houbařit vůbec nesmí

A ještě přímější pravidla pak platí v řadě západních zemí. Třeba v Rakousku lze houby sbírat jen v době od 7 do 19 hodin, přičemž lidé si z lesa mohou odnést maximálně 2 kilogramy hub. V Itálii pak musí zaplatit poplatek 8 eur, tedy asi 200 korun obci, ve které chtějí na houby vyrazit. A v Nizozemsku je sběr hub zakázán úplně, dodává web CNN Prima News.

Chodíte rádi na houby?

Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články