Zjistilo se: Kliky od některých aut jsou velmi nebezpečné. Řidiči o tom nemají ani tušení, používají je přitom každý den

Možná by vás nenapadlo, že i vystupování z auta má svá vlastní pravidla. Ne každý o nich však ví.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Při této zdánlivě jednoduché situaci totiž může dojít ke zranění chodce, cyklisty, nebo může do otevřených dveří narazit okolo jedoucí auto. Video návod na to, jak správě při vystupování otevírat dveře auta, najdete třeba na Youtube. ​Jde o holandský chvat, jak Události247 psaly již dříve. Jak už název napovídá, tento nápad pochází z Nizozemska.

Proč je jeden typ kliky bezpečnější

V této zemi se pohybuje po městech spousta lidí na kolech a tamní řidiči tak mají postup zažitý. Vyučuje se i v autoškolách. Tento chvat je součástí pravidel například ve Velké Británii a do osnov autoškol má přibýt také v Belgii. Co dalšího je při vystupování a nastupování velmi důležité, je klika na dveřích vozu. Ty nové mívají ve většině případů kliky výsuvné. Německý automotoklub ADAC však před těmito klikami varuje.

EU rozhodla: Kdo otevřete dveře od auta špatnou rukou, bude muset zaplatit pokutu 30 000 Kč

iZdroj fotografie: Rotimi8/ Creative Commons / CC-BY-SA
Kliky některých konkrétních typů aut mohou být nebezpečné

Pro záchranu osob z havarovaného vozidla je totiž důležité, aby záchranáři byli schopni rychle otevřít auto zvenčí. Podle ADAC však výsuvné kliky, které zcela zmizí v kapotě, pokud se nepoužívají a mohou tento úkol záchranným složkám ztížit, zejména pokud nemají s daným typem klik zkušenosti, varuje web Elektrické vozy. Jako bezpečnější označuje mechanické zapuštěné kliky, které je možné vyklopit ručně stisknutím přední části rukojeti.

Jak auto ochránit před vykradením

Typ kliky hraje také roli při ochraně auta. ADAC dále varuje i před tím, že celá řada aut s bezklíčovým odemykáním neodolá jednoduchému triku zlodějů, kteří pomocí zesilovače signálu dokážou auto během chvilky otevřít a odjet s ním. Od roku 2016 otestoval 500 aut, prošlo však jen 23 modelů, jak upozornil web Aktuálně. Autoklub odolnost aut vůči tomuto útoku testuje od roku 2016. Teprve v roce 2018 se objevily první důkladně zabezpečené modely.

Zákaz jízdy po desáté večer: Řidiče nový plán Evropské unie rozhodně nepotěší

iZdroj fotografie: Martin Strachoň/ Creative Commons / CC-BY-SA
Zřejmě málokterého řidiče by napadlo, že může být klika od auta potenciálně nebezpečná

Jednalo se o auta koncernu Jaguar Land Rover, Range Rover a Range Rover modelového roku 2018 a tehdejší novinky, Jaguar E-Pace a elektrický i-Pace. Spolehnout se nedá zcela ani na prémiové značky. Například BMW nabízí UWB jen u nejnovějšího elektrického SUV iX, u Mercedesu podle zjištění ADAC najdete nejlepší typ zabezpečení u třídy S, u Audi u modelu A3. Pokud si nejste zabezpečením svého auta jistí, využijte možnost bezklíčové odemykání deaktivovat, radí Aktuálně. 

Slyšeli jste už o tom?

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články