Staré mobily se dají prodat za desítky tisíc korun. Ceněné jsou hlavně telefony od Nokie, Applu a Motoroly

Desítky či dokonce stovky tisíc korun jsou někteří sběratelé ochotní dát za vybrané modely starých mobilních telefonů.

i Zdroj fotografie: I G/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Staré mobilní telefony, které už se dávno nepoužívají, má doma schované spousta lidí. Přitom si neuvědomují, že některá z těchto zařízení mohou mít dnes poměrně vysokou sběratelskou hodnotu. Za staré mobily, jež by mnozí považovali za retro vykopávky, jsou mnozí sběratelé ochotni dát klidně i desítky tisíc korun.

Cenné jsou hlavně tyto staré mobily

Velmi žádané jsou některé mobily legendární značky Nokia. Je však třeba, aby byly ve velmi dobrém stavu, ideálně ještě s původní krabičkou. Jak již dříve psaly Události247, například model 8110 se dá prodat i za cenu 90 tisíc korun. Ale jen v případě, že by byl telefon ještě v původním balení, tedy naprosto nepoužitý. Několik desítek tisíc pak lze získat i za typ 7700.

Máte doma starý telefon? V žádném případě ho nevyhazujte, dostanete za něj obrovské peníze

iZdroj fotografie: Alx 91/ Creative Commons / CC-BY-SA
Staré mobily má doma spousta lidí

Nejen Nokia je však sběratelsky žádaná značka. Ceněné jsou rovněž mobily Apple. Důkazem je předloňská aukce telefonu iPhone první generace s pamětí 8 GB. Ačkoli z dnešního pohledu je to až směšně nízká paměť, v době svého vzniku, v roce 2007, se jednalo o jeden z nejmodernějších telefonů. Důkazem byla i na tehdejší poměry vysoká cena – prodával se za 599 dolarů, tedy asi 13 500 korun, píše web iDnes.  A na kolik si tohoto kousku cenní sběratelé nyní? Před 2 lety se mobil vydražil za neuvěřitelných 39 339 dolarů, což je bezmála 900 tisíc korun.

Hodnotné jsou i další značky

Třeba Motorola. Dnes již ne příliš častá značka byla dříve velmi populární. A mezi sběrateli je dodnes, alespoň některé modely jejích telefonů. Jak uvádí server TN, žádaný je například první model Motorola DynaTAC 8000X z roku 1973. Ten se dnes dá prodat za částky přesahující 120 tisíc korun.

Máte doma starý mobilní telefon? Nevyhazujte ho, dostanete za něj přes 100 000 Kč

iZdroj fotografie: Ed Brown as Edbrown05/ Creative Commons / CC-BY-SA
Motorola bývala dříve oblíbená značka mobilů

A na závěr zmiňme, že cenné mohou být i některé daleko novější modely. Jak již dříve psaly Události247, jedním z nich je dotykový Samsung Galaxy Note 7. Výrobce ho totiž krátce po uvedení na trh musel kvůli problémům s baterií přestat vyrábět. Mezi lidi se tak dostalo jen několik málo těchto mobilů. A tak se z nich stal vzácný artikl, za nějž jsou sběratelé ochotni zaplatit desítky tisíc korun.

Máte doma schované staré mobily?

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články