Za porušení jasných pravidel hrozí pejskařům pokuta až 100 000 Kč. Nejde o banalitu, ale vážnou věc

Psa v Česku vlastní více než třetina lidí. Ne všichni ale možná znají všechny povinnosti s tím spojené. Za jejich neplnění přitom hrozí mastné sankce.

i Zdroj fotografie: William Murphy/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Chtělo by se říct, že Češi jsou národem pejskařů. Alespoň při pohledu na počty lidí, kteří psy vlastní. Jak uvádí web Seznam Zprávy, svého hafana má doma 37 procent dospělých obyvatel tuzemska. Ne všichni ale ví, že kromě radosti je s tím spojeno i mnoho pravidel a povinností. Pejskařům, kteří je nebudou dodržovat, pak mohou hrozit vysoké pokuty.

Pejskařům hrozí pokuty až 100 tisíc korun

Konkrétně hrozí pejskařům, kteří své domácí mazlíčky nepřihlásí do evidence chovatelů, uvádí web iDnes. S registrací v evidenci pak souvisí také nutnost hrazení každoročního poplatku, který lidé platí městu či obci, kde žijí. Za jeho nezaplacení hrozí další sankce – úřady mohou po neplatičích vymáhat až trojnásobnou výši původní částky či dokonce těmto pejskařům uložit exekuci.

Varování: Majitelům psů hrozí pokuta 100 000 Kč. Týká se to i vás?

iZdroj fotografie: GPS 56/ Creative Commons / CC-BY-SA
Psa vlastní tisíce Čechů

Stejně vysoká pokuta, tedy 100 tisíc korun hrozí také těm, kterým budou psi utíkat, jak již dříve psaly Události247. Jak totiž upozorňuje web Policie ČR, obecní vyhlášky stanovují povinnost mít nad psem dohled a kontrolu. Typicky to platí na veřejných prostranstvích, ale zákaz volného pobíhání může platit také třeba v lesích, kde mají myslivci honitbu.

Některé pokuty hrozí i za nesprávné venčení

Existují totiž místa, kde platí kompletní zákaz venčení psů, tedy jak s vodítkem, tak bez něj. Jedná se například o vybrané oblasti Tatranského národního parku na Slovensku. Jak uvádí web iRozhlas, zákaz vstupu se psem se týká třeba míst jako je Zelené pleso nebo Tatranská magistrála. Pejskařům, kteří pravidlo poruší, pak může hrozit pokuta 300 eur.

Majitelům psů letos hrozí pokuta až 15 000 Kč. Stačí jedno malé pochybení a už se vezete

iZdroj fotografie: Policie ČR
Majitelům psů mohou za některé přestupky hrozit vysoké pokuty

A na závěr zmiňme ještě jeden případ, kdy se může vlastnění pejska prodražit. Tentokrát se jedná o situace, kdy lidé při venčení po svých čtyřnohých kamarádech neuklidí exkrementy. Jak píše server Deník, policisté mohou neukázněným pejskařům za tuto zdánlivou banalitu uložit sankci až 10 tisíc korun.  

Jak výše pokut hodnotíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články