Důchodci v Česku zůstanou v práci delší dobu: Vláda přišla s novým nápadem

O tom, že se senioři musí vyrovnávat s nejrůznějšími změnami, které se týkají důchodů, jsme na Událostech247 psali několikrát.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vláda totiž v rámci důchodové reformy zásadně upravila některé podmínky i parametry, které čeští penzisté začínají pociťovat. Příkladem je třeba změna valorizačních mechanismů, kvůli kterým se zpomaluje růst penzí. Jak psaly Události247, loni v červnu kvůli tomu důchody vzrostly pouze o 760 korun, namísto 1770 korun.

Jen důchod zřejmě stačit nebude

Další novinkou je to, že věková hranice, kdy budou moci lidé do penze odejít, se bude flexibilně upravovat podle měnící se průměrné délky dožití. Konkrétně by tak lidé měli strávit v důchodu v průměru 21,5 roku. Přesný údaj o tom, kdy budou moci přestat pracovat, by se pak lidé měli dozvědět minimálně 15 let dopředu. Z toho plyne, že dnešní čtyřicátníci ještě ani neví, kdy přesně se do důchodu dostanou.

Stát: Senioři budou muset nadále pracovat. Na důchody nejsou peníze, vydělejte si je sami

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Řada důchodců pracuje i v penzi

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nedávno oznámil. Že starobní penze by se mohly od ledna zvýšit v průměru o 356 korun. Přesná částka se ještě dopočítá podle vývoje mezd. Solidární pevná část penze by se měla všem zvednout o 290 korun a k tomu by měl vzrůst zásluhový procentní díl důchodu o 0,4 procenta. Je to tedy o dost méně, než byli senioři zvyklí za minulé vlády. Je proto možné, že si většina penzistů bude muset ještě přivydělávat, aby vůbec vyžila.

Brigády se zatím seniorům vyplatí

Pro spoustu lidí v důchodu je zdrojem přivýdělku brigáda na dohodu o provedení práce. Pokud je hrubá měsíční odměna z této dohody 10 000 korun a méně, pak se ní neplatí sociální a zdravotní pojištění, jak píše web E15. Důchodci, kteří pracují, tak mají vyřešen pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny, protože jsou státními pojištěnci. Při případném překročení tohoto limitu se už sociální a zdravotní pojištění z dohody o provedení práce odvádí v běžných sazbách.

Stát: Důchody už brzy čekají obrovské změny. Připravte se, tohle nebude jen tak. Hlavně seniorům se to určitě líbit nebude

iZdroj fotografie: Policie ČR
Důchodcům se brigády z hlediska daní často vyplatí

Při práci pouze pro jednoho zaměstnavatele na dohodu s hrubou měsíční odměnou 10 000 korun a méně a podepsaném prohlášení k dani, je celkové zdanění nulové. Hrubá odměna je shodná s čistou odměnou, kterou senior dostane na svůj bankovní účet. To je pro pracující penzisty velký daňový benefit. To je tak může motivovat zůstat v práci déle. Starobní důchodci, kteří pracují současně pro více zaměstnavatelů na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 korun a méně, neplatí sociální a zdravotní pojištění ani z jedné dohody, dodává web. 

Pracujete v důchodu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články