Hokejové kartičky jsou hitem. Sběratelé za zachovalé kusy nabízí i miliony korun

Češi jsou národem sběratelů, ať už se jedná o poštovní známky, starší knihy nebo třeba modely aut.

i Zdroj fotografie: Kevin Chan / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Mezi velmi cenné zboží patří také třeba starší porcelán. Možná by vás to ani nenapadlo, ale některé kusy mohou mít obrovskou hodnotu. Klidně i přes 100 tisíc korun, jak již dříve psaly Události247. Prvním krokem při zjišťování vzácnosti porcelánu je objevit jeho značku. Stačí hrnečky či talíře otočit a podívat se na vnější dno. Díky tomu se dá odhadnout také třeba místo a doba vzniku.

Cenné jsou staré knihy nebo staré tuzexové bony

Poklady však můžete mít také doma v knihovně. Pokud tam máte knihy, které jste dlouhé roky nevytáhli ven, je možné, že už budou velmi cenné. Je však důležité, aby obsahovaly specifické detaily, které zvyšují jejich hodnotu, jak upozornil web adbz. Takové knihy pak mohou mít cenu i několik desítek tisíc korun. Jednat se může například o ilustrace renomovaných autorů. Cenu mají i starší vydání některých časopisů.

Staré české časopisy se dají prodat za 55 000 Kč. Podívejte se, zda nemáte jeden z nich doma

iZdroj fotografie: Pavel Trnka/ Creative Commons / CC-BY-SA
Některé staré knihy mohou mít vysokou hodnotu

Psali jsme také o tuzexových poukázkách, které jsou velmi ceněné. Takzvané bony byly v době ČSSR nezbytné pro nakupování v Tuzexu. Aby je člověk získal, bylo nutné je vyměnit za valuty, nebo u veksláků neoficiálně za československé koruny. Pokud tuzexové poukázky máte, dobře si je prohlédněte. Například 50haléřový bon, jehož výchozí cena byla v dražbě stanovena na 10 000 korun, se nakonec prodal za neskutečnou částku, a to 1 260 000 korun.

Malý chlapec má doma hned dvě vzácné kartičky

Víte od nás, že v kurzu jsou v poslední době také nejrůznější sběratelské kartičky, třeba s Pokémony. Sbírají je děti i dospělí. V internetových aukcích se pak navíc dají vydražit za slušné peníze. Zatím bylo vydáno devět generací Pokémon karet a existuje zhruba 1015 Pokémonů. Každý rok vyjde přibližně 1700 karet v anglické verzi. Karty začaly vycházet od roku 1998. Aktuálním sběratelským hitem jsou hokejové kartičky s hokejistou Connorem Bedardem.

Máte doma staré poštovní známky? Nevyhazujte je, některé z nich se dají prodat za miliony korun

iZdroj fotografie: Erik Mclean / Creative Commons / CC-BY-SA
Zmíněné Pokemon karty jsou mezi sběrately taktéž oblíbené

Limitovaná karta 1:1 nastupující hokejové hvězdy, kterou zatím nikdo nevytáhl, má hodnotu jednoho milionu dolarů. Velmi vyhledávaná je však i Bedardova řadová nováčkovská karta, její cena může být až tisíc dolarů. Jak píše web Deník, sedmiletý Petr Pištora z Hrobu u Teplic měl tedy obrovské štěstí, když ji měl v zakoupeném balíčku hned dvakrát za sebou. Rekord drží rookie card Wayna Gretzkyho z jeho první sezony 1978/1979. V roce 2020 se vydražila za neuvěřitelných 1,29 milionu dolarů.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články