Uzeniny tvoří velkou část jídelníčku mnoha Čechů. Salámy, párky a šunky však nemusí být vždycky v dobré kondici.
I když v dnešní době prochází potraviny řadou různých testů, aby se co nejvíce zabránilo proniknutí závadných kusů na trh, přesto se na pultech obchodů čas od času najdou výrobky, které by lidé rozhodně konzumovat neměli. Psali jsme třeba o párcích, na kterých se vyskytovaly kolonie plísní bílé barvy. Při kontrole totiž byly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku.
V jednom obchodě byly hned tři závadné druhy zboží
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce nedávno objevili v jedné prodejně hned tři druhy zkažených salámů. Konkrétně se jednalo o prodejnu Manh Hung Le v Tanvaldu. Závadný byl Polský salám, který zapáchal po kažení a měl oslizlý a lepkavý povrch. Dalším problémem bylo, že tato potravina měla neznámé datum použitelnosti. Úplně stejný problém měl také Šunkový salám.
Do třetice byl zkažený i další výrobek, který inspekce označila jen jako Salám. Také tato uzeniny zapáchala po kažení a měla oslizlý a lepkavý povrch. Tento salám měl jako jediný prošlé datum spotřeby. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři. Pokud byste si kupovali uzeniny vážené, i zde je potřeba se řídit určitými zásadami, abyste si pak doma pochutnali a nemuseli výrobek vyhodit do koše.
Na co dávat při nákupu uzenin pozor
V případě, že uzenina, například salám, je dlouho vystavena ve výloze, zanechají na ní stopy umělé světlo a vzduch. Horní vrstva pak proto vypadá zašedle, ale toho jste si v obchodech určitě všimli. Zákazník by proto měl trvat na tom, aby byla tato vrstva nejprve odkrojena. Podle hygieniků jsou nejrizikovějšími měkké salámy, sekaná a zabijačkové pochoutky, jako je tlačenka, jitrnice, nebo jelito. Může se v nich totiž objevit salmonela, anebo bakterie E. coli.
Kdy už uzeniny určitě nekonzumovat? Jakmile začnou mít na povrchu lepkavou vrstvu, je nutné je okamžitě vyhodit. Zkažené šunky a salámy zase začnou pouštět nakyslou tekutinu. Párky, které už nejsou vhodné ke konzumaci, bývají scvrklé. Stejné to je i s divným zápachem, který by uzeniny a maso mít určitě neměly. Zkažené salámy poznáme podle toho, že se na nich zvenku začne objevovat plíseň.