Cena jedné z nejoblíbenějších potravin letí strmě nahoru. Nově si ji bude moct dovolit opravdu málokdo

O zdražování potravin a dalších komodit na Událostech247 informujeme pravidelně. Tato zpráva však nepotěší milovníky tradiční české pochoutky.

i Zdroj fotografie: Lars Plougmann / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Potraviny v posledních pár letech zdražily plošně. Důvodem byla především inflace. Moc nepomohlo ani snížení DPH na potraviny, jak psaly Události247. Ceny některých surovin však rostou i z jiných příčin. Patří mezi ně třeba měnící se klimatické podmínky anebo rostoucí ceny energií a lidské práce.

Zelí bylo málo, proto si za něj připlatíme

Letos zdražuje tolik oblíbené zelí, které si nejraději dopřáváme ve formě salátu, nebo jako přílohu ke kachně či vepřovému masu. Na letošní sklizeň zelí totiž tvrdě dopadlo jarní počasí s mrazíky, ale také sucho. Se sklizní se proto začalo výrazně později a ceny jsou také vyšší, jak upozornil web TN. Výroba zelí se posunula o celý měsíc a v dubnu, kdy byly mrazy, tak zmrzla první sadba. Na Roudnicku a na Litoměřicku, kde se zelí pěstuje, bylo 45 dní sucho.

V obchodech náhle extrémně zdražuje potravina, kterou používá každý z nás. Rychle si udělejte zásoby, moc času vám už nezbývá

iZdroj fotografie: Sri Namagiri Mahalakshmi Baskaran/ Creative Commons / CC-BY-SA
Od začátku roku prudce zdražuje například i čokoláda a jiné kakaové výrobky

Ze závlahy ale zelí nenabývá na takovou hmotu, která by byla potřeba, píše dále web. Pak přišly deště, které byly záplavové a kvůli nim zase začalo zelí hnít. Hlavičky se letos pohybují od 1,5 kg do 3 kg. V normální sezóně je to 5 až 7 kg. Krouhané zelí se aktuálně prodává za 29 až 32 korun, celé hlavy pak za 20 až 22 korun, píše TN. Minulý rok přitom bylo krouhané zelí za 24 korun a celé hlávky se daly koupit za 16 až 19 korun.

Které další potraviny budou zdražovat?

Další potravinou, které letos počasí neprospělo a bude jí málo, jsou jablka. Jak psal web TN, kvůli jarním mrazům je jich méně, a to se také projeví na množství jablečného moštu. Některé moštárny ještě ani nezahájily provoz. Tam, kde se rozhodli otevřít, mají jen zatím zlomek počtu loňských zákazníků. Omezují se i samosběry a prodej jablek přímo od pěstitelů. Česko však bez jablek nezůstane.

Právě se děje: Brutálně zdražuje klíčová potravina, kterou si kupujeme všichni. Rychle si udělejte zásoby, dokud je čas

iZdroj fotografie: Dezidor / Creative Commons / CC-BY-SA
Kromě zelí zdražuje i některé ovoce

V obchodech totiž domácí úrodu nahradí zboží z dovozu. Dá se však očekávat zdražení. Jeden kilogram jablek teď stojí v průměru 37 korun. Očekává se však nárůst až na 50 korun za kilo, což už není zrovna malá částka. Další žádaná komodita, vlašské ořechy, bude zřejmě letos nad zlato. Úrodu prakticky úplně zničily jarní mrazy, a tak se dá očekávat, že také cena ořechů půjde s blížícími se vánočními svátky výrazně nahoru.

Kupujete si domů zelí? Pokud ano, jak často?

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články