Od letošního října hrozí mastná pokuta za používání některých zimních pneumatik. Výmluvy policii zajímat nebudou

Kromě rozlišení na zimní a letní existují i další kategorie pneumatik. Některé z těch, které řidiči dosud v zimě používali, už nebudou všude povolené.

i Zdroj fotografie: Bazi / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Na výměnu letních pneumatik za zimní mají řidiči ještě čas. Jak připomíná web Policie ČR, sezóna zimního obutí nastane až 1. listopadu. Přesto by však měli zbystřit, obzvlášť pokud se svým vozem vyráží i za hranice České republiky. Ve vybraných zemích totiž od letošního října začalo platit nové pravidlo, podle kterého je používání některých druhů zimních pneumatik zakázané.

Novinka platí v Německu i na Slovensku

Jak píše web TN, od letošního října začal ve dvou sousedních zemích platit nový zákon týkající se zimních pneumatik. Nově zde již policisté při kontrolách nebudou uznávat celoroční pneumatiky s označením M+S (Mud and Snow), ale budou vyžadovat ty s takzvaným alpským symbolem.

Od října 2024 platí zákaz používat na autě jeden typ pneumatik. Kdo je včas nepřezuje, bude mít problém

iZdroj fotografie: HopsonRoad (Stephen Flanders)/ Creative Commons / CC-BY-SA
Mezi zimními a letními pneumatikami jsou zásadní rozdíly

Jak již dříve psaly Události247, pneumatiky s alpským symbolem na sobě mají vyobrazenou sněhovou vločku a siluetu hor. K tomu nesou označení 3PMSF. Tím nejzásadnějším rozdílem však není nakreslený symbol ani jiný název, nýbrž jejich jízdní vlastnosti. Tyto pneumatiky by totiž měly být pro zimní provoz daleko vhodnější a bezpečnější. Konkrétně zajišťují lepší brzdní vlastnosti i ovladatelnost auta, dodává web TN.

Za použití špatných pneumatik hrozí pokuty

Ti, kteří by do zmíněných zemí cestovali, by volbu těch správných pneumatik určitě neměli podcenit. Jinak je to může přijít draho. V Německu může pokuta dosáhnout 60 až 100 eur dle toho, zda řidič zároveň také omezil či dokonce ohrozil ostatní účastníky provozu. Na Slovensku je pak sankce o něco nižší, dosahuje jen 40 eur, tedy asi 1 tisíce korun.

Pozor: Máte na autě tyhle pneumatiky? Od 1. listopadu 2023 vám za to policie napaří tučnou pokutu

iZdroj fotografie: Policie ČR
Celoroční pneumatiky už policisté na Slovensku a v Německu v zimě uznávat nebudou

Na závěr si ještě připomeňme pravidla, jež platí v Česku. Zde jsou pro zimní provoz povolené i celoroční pneumatiky M+S, pakliže samozřejmě mají příslušnou hloubku vzorku. A kdy je tedy řidiči musí mít na svých vozech obuty? Jak jsme již zmínili, oficiálně je sezóna zimních pneumatik od 1. listopadu do 31. března. Ani v této době však nemusí vadit, pokud řidiči stále pojedou na letních gumách. Ty zimní jsou totiž povinné jen v případě výskytu sněhu či námrazy na silnici.

Jaký typ pneumatik pro zimní období používáte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články