V Globusu se nedávno našly odporné věci. Inspekce to tam celé uzavřela. Lidé jsou naprosto znechuceni

Nečistota a myší trus v prodejnách potravin nejsou v České republice bohužel žádnou výjimkou.

i Zdroj fotografie: ŠJů/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Víte od nás, že výskyt myšího trusu řešili třeba v prodejně Kaufland v Mostě. Také při kontrole v maloobchodní prodejně potravin Albert Hypermarket v Kladně inspekce našla myší trus i ohryzané potraviny. Vedení prodejen na danou situaci většinou reagují tím, že skladovací prostory některých prodejen jsou přes den otevřené pro dodávku zboží a vniknutí hlodavců se nedá zabránit.

Tento problém trvá už desítky let

Psali jsme, že výjimkou nebyla ani prodejna obchodního řetězce Billa v Prostějově. V prostoru obchodu byly stopy po působení a výskytu hlodavců a na první pohled bylo všechno špinavé. Prodejna měla podle inspekce výrazně zanedbaný úklid. Nečistoty byly na zemi, a dokonce i na stěnách a na stropě. Myší exkrementy se povalovaly také v regálech, ve kterých bylo zboží uskladněno. Podlahy byly ve velké míře poškozeny.

Hlodavci, trus a plíseň: Česká inspekce od začátku roku uzavřela několik hospod a restaurací

iZdroj fotografie: SZPI
Myší trus a stopy po hlodavcích jsou poměrně častým záchytem inspekce

Události247 se ptaly zákazníků, zda se s podobnou praxí už někdy také setkali. Hned dvě ženy takovou situaci zažily. „Tohle není úplná novinka. Už jako malá, což je tak 25 let zpátky, jsem šla do obchodu pro rohlíky a když jsem je nabírala do sáčku, najednou se mezi nimi objevila myš,“ vzpomíná paní Jarka z Brna. Novější zážitek má paní Eva. „Myš mi přeběhla přes cestu přímo u pokladny, pamatuji si, jak jsem zakřičela,“ popisuje své zděšení.

Co prodejcům hrozí?

Podobný zážitek mají možná někteří nakupující, kteří chodí do prodejny Globus v Havířově. Státní zemědělská a potravinářská inspekce tam tento měsíc totiž objevila opravdu nechutné věci. Kvůli výskytu hlodavců musela nechat uzavřít část provozovny, a to prostory výroby pekařských výrobků, skladu pekárny, skladu cukrárny a úseku pekařství. Provozovna jako celek uzavřena nebyla. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři.

Inspekce našla v supermarketu Albert myší trus a kontaminované potraviny

iZdroj fotografie: Globus Holding / Creative Commons / CC-BY-SA
Zmíněná prodejnu Globusu je opět otevřená

Proháněly se tam totiž myši, které po sobě také zanechávaly exkrementy a ohlodané zboží. V místě se navíc vyskytovali i hlodavci, kteří už byli mrtví. Uzavřený úsek už byl po nápravě opět otevřen. Jak už dříve upozornil web Aktuálně, při opakovaném zjištění výskytu hlodavců hrozí prodejcům pokuta až několik milionů korun. Pokuty však bývají vyměřeny nejen za přítomnost nebo stopy hlodavců v obchodě, ale souhrnně za více zjištěných přestupků. 

Co si o tom všem myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články