Kdo má doma porcelánové nádobí, má nárok na obrovské sumy peněz. Dají se díky tomu získat až stovky tisíc korun

O tom, že české domácnosti mohou skrývat poklady, na Událostech247 informujeme pravidelně.

i Zdroj fotografie: Z thomas / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Víte od nás třeba to, že velmi ceněné bývají některé staré mlýnky, ať už ze dřeva či mosazi. Bohatství se skrývá i v jiných kusech. Velmi cenné bývá nádobí vyrobené z porcelánu. Jak jsme psali už dříve, některé obzvlášť cenné kusy mohou dosáhnout hodnoty i několika milionů korun.

V nádobí mohou být skryté poklady

Pokud byste takové kuchyňské nádobí doma našli, možná budete boháči. Nejdražší kousek porcelánu na světě je ovšem z Číny. Víte od nás, že se jedná o pohárek, jehož cena byla při prodeji v aukci za 36 milionů dolarů. Pochází z dynastie Ming a podobných kousků na světě existuje jen 19. Téměř miniaturní pohárek nese název Chicken cup, tedy něco jako slepičí pohárek, a je na něm vyobrazen kohout se slepicemi.

Máte doma tohle staré kuchyňské nádobí? Honem se podívejte, dostanete za něj přes 100 000 Kč

iZdroj fotografie: Daderot/ Creative Commons / CC-BY-SA
Staré a zachovalé porcelánové nádobí může mít v dnešní době velkou hodnotu

Na webu Aukra Sběratelství a umění je například v nabídce starožitný porcelán, za který majitel požaduje 150 000 korun. Velkou cenu má také porcelánový servis Míšeň, za který majitel požaduje 38 500 korun. Nejstarší porcelánka v českých zemích vznikla v Horním Slavkově v roce 1792. Typická je pro ni značka velkého „S“ na spodní straně nádobí. Pokud máte nějaký kus porcelánu z této výrobny, může se z vás stát milionář, jak upozornil web adbz.

Jak poznat, že máte doma vzácný kousek?

Jestli máte starý porcelán, který jste třeba zdědili po babičce, zkuste vyhledat web Asociace starožitníků. Na základě fotografie nebo při osobní schůzce vám mohou poskytnout bezplatnou konzultaci a vy se dozvíte, zda máte vzácný kousek. I když rozpoznání vzácného porcelánového nádobí může být složité, existují určité znaky, které vám mohou identifikaci hodnotných kusů usnadnit i bez odborníků.

Staré talíře a hrnečky určitě nevyhazujte. Klidně můžou mít hodnotu přes 1 000 000 Kč

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Za zachovalé a vzácné kousky porcelánu se dají získat slušné peníze

Jedním z nejdůležitějších aspektů při určování vzácnosti porcelánu je značení neboli razítko, které se obvykle nachází na spodní straně nádobí. Jak od nás víte, klíčový je také materiál a zpracování nádobí. Kvalitní porcelán by měl být lehký a tenký, ale zároveň pevný a s vysokým leskem. Stejně tak barvy by měly být jasné, detailní a v precizním provedení. V celkovém pohledu bývá propracovanější a elegantnější. 

Máte doma porcelánové nádobí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články