Konec vajíček v obchodech? Blíží se něco, co se Čechům vůbec líbit nebude

Vejce patří mezi oblíbené potraviny. Dopřáváme si je rádi k snídani nebo třeba k večeři. O některá vejce však v budoucnu zřejmě přijdeme.

i Zdroj fotografie: Lauoecgoer/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Cena vajec, stejně jako cena ostatních potravin, však v poslední době roste. Jak Události247 psaly už dříve, roční spotřeba vajec v Česku se za posledních deset let zvýšila o zhruba 200 milionů kusů. Například v roce 2021 Češi spotřebovali přes 2,8 miliardy vajec. Psali jsme také, že průměrný Čech zkonzumuje ročně 263 vajec.

Hnědá vajíčka už si nekoupíme

Za necelé dva roky se cena vajec zvedla v průměru o 80 procent. Podíl na tom má také postupné omezování klecového chovu slepic. Jak upozornil web iDnes, zcela zakázán má být tento způsob chovu od roku 2027. Už teď na něj však mnozí chovatelé začínají přecházet. Nákladnější podmínky na chov s sebou pak logicky přináší také právě zdražení vajec. Dá se tedy očekávat, že ceny českých vajíček porostou v nadcházejících letech.

Vajíčka zdražují takovým způsobem, že si je za chvíli bude moct dovolit málokdo. Bude snad klíčová potravina výsadou bohatých?

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Bílá vejce se zřejmě už brzy nebudou vůbec prodávat

Možná vás však překvapí, že z obchodů zřejmě definitivně zmizí jeden druh vajec. Jde o hnědá vejce, která mají zákazníci většinou ve větší oblibě. Jak upozornil server Dutch News, tato vejce se ovšem chovatelům tolik nevyplácejí. Hnědá vejce totiž snášejí hnědé slepice a bílá vejce zase ty bílé. Právě druhé jmenované se dožívají vyššího věku a snášejí až o 10 procent více než slepice hnědé. Proto se chovatelům více vyplácejí.

Kvalita vajec záleží také na tom, jak je skladujeme

Místopředseda Českomoravské drůbežářské unie za nosnou drůbež Zdeněk Mlázovský pro web CNN Prima News uvedl, že bílé slepice jsou agilnější a mnohem lépe snášejí prostředí volného chovu. Menších, bílých slepic, se do hal s omezenou kapacitou také vejde více než těch tmavých. Tím jejich výhody zdaleka nekončí. Slepice, které snáší hnědá vajíčka, mají totiž větší spotřebu než ty, které snáší bílá. Jejich vajíčko je proto dražší.

Vajíčka se v českých obchodech už nebudou prodávat. Už se to blíží, tohle nebude jen tak

iZdroj fotografie: Raysonho @ Open Grid Scheduler / Grid Engine/ Creative Commons / CC-BY-SA
Vejce jsou jednou z nejoblíbenějších surovin v kuchyni

Co se týče kvality hnědých a bílých vajec, podle Mlázovského v tom není žádný rozdíl. Možná to nevíte, ale kvalita nakoupených vajec záleží také na spotřebiteli. Správně by je totiž neměl omývat, aby nenarušil přirozený obal, nevystavovat teplotním změnám ve dveřích lednice a důležité je také ukládat špičkou dolů, kde se nacházejí póry, kterými vejce přijímají kyslík. Proto se doma podívejte do ledničky, jestli máte vajíčka „hlavou dolů“.

Máte radši bílá, nebo hnědá vajíčka?

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články