Bude máslo nově jen pro bohaté? Češi už si začínají hromadně dělat zásoby. Stávající astronomická cena ještě není konečná

Časy, kdy se dala kostka másla koupit za 10 korun jsou dávno pryč. Teď se však jeho cena šplhá do závratných výšin.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Na Událostech27 jsme psali o tom, že máslo patří mezi jednu ze základních surovin, bez které si svůj jídelníček velká část Čechů ani neumí představit. Jíme ho opravdu ve velkém. Například v roce 2021 to bylo 5,3 kilogramů na osobu. V poslední době jde však cena této klíčové suroviny nahoru.

Inflace se opět zvyšuje

V září ceny másla dosahovaly průměrně 62 korun za čtvrtkilovou kostku. Jednalo se tak o vůbec nejvyšší ceny za letošní rok, jak píše web iDnes. Konkrétně je cena másla oproti lednu vyšší o necelých 19 procent. V porovnání s loňským zářím si pak Češi připlatí dokonce až čtvrtinu ceny, jak vyplývá z dat na webu Echo24. Podle webu Seznam Zprávy ve velkých českých supermarketech cena másla od května do září vzrostla zhruba o 10 až 15 korun.

Máslo za více než 2500 Kč za několik kilogramů je v Česku realitou. Dovolí si ho jen bohatí

iZdroj fotografie: Jessica Merz / Creative Commons / CC-BY-SA
Máslo je v kuchyni velmi důležitou surovinou, která se používá k vaření dnes a denně

Podle statistiků navíc inflace v Česku opět zrychluje. Jak upozornil web TN, nejvýraznější je zdražování právě u mléčných výrobků, především pak u másla. Český statistický úřad zveřejnil informace k inflaci za září. Například ceny polotučného trvanlivého mléka byly v září oproti loňsku vyšší o zhruba 20 procent, másla pak přibližně o 43 procent. S blížícími se vánočními svátky, které obnášejí také pečení, jdou ceny opět nahoru.

Cena másla je na historickém maximu

Jak píše web Novinky, ceny másla teď útočí na historické rekordy. V některých obchodních řetězcích v Česku se aktuálně prodává čtvrtka másla z jihočeské Madety už za 74,90. Zdražení másla si všímají dokonce i německá média, podle kterých takto vysoko ceny nikdy nebyly a očekávají další zdražování. Od tohoto týdne platí zákazníci v německých supermarketech a diskontech za kostku másla v přepočtu přes 60 korun, jak upozornil web Die Welt.

O másle v českých obchodech se zjistily hrozné věci. Máte jedno z nich doma? Radši ani nechtějte vědět, co s ním dělají

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
Máslo útočí na cenové historické rekordy. Lidé si za něj v obchodech razantně připlatí

Pamatuji si, když před pár lety přišla informace, že máslo bude stát 50 korun a lidé ho začali skupovat ještě předtím ve velkém. A co teprve teď? Já jsem už v důchodu, tak si už kupuji margaríny, které vyjdou levněji. Chuť je ale samozřejmě o dost horší, než když si namažete máslo,“ popsala Událostem247 paní Jarka z Břeclavi. Hlavní důvody současného zvyšování cen jsou v Německu a Česku obdobné, a to slabší dodávky mléka kvůli poklesu stavů krav. Mléko také nemá dost tuku, a to ztěžuje výrobu. 

Jak často si domů kupujete máslo vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články