Němci se nám smějí, jak je v ČR všechno drahé. Mají trojnásobný plat, ale zdejší drahé a nekvalitní potraviny by ani nedali do úst

Možná si ještě pamatujete na to, jak předseda české vlády vyrazil nakupovat do sousedního Německa.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

O tom, že ceny potravin v Česku stoupají, jsme na Událostech247 psali několikrát. Premiér Petr Fiala minulý rok využil zasedání vlády v Karlovarském kraji k uskutečnění srovnávacího nákupu, aby prověřil, jak je to s cenami potravin. V bavorském Waldsassenu koupil devět druhů potravin a pak stejný nákup zopakoval na české straně v chebském supermarketu, jak psal web iDnes.

Dvojí metr v cenách potravin vyzkoušel i premiér

Předseda české vlády měl ve vozíku rajčata, vejce, mléko, chléb, Nutellu, Coca-Colu a čokoládu. Nákup ho vyšel na necelých dvacet eur, tedy zhruba na pětistovku. Na české straně byl ten samý nákup o více než 60 korun dražší. Srovnávací nákup potravin vloni uskutečnil také štáb televizních novin na Nově. Jak píše web TN, maso bylo v Německu levnější než v Česku. Šest set gramů kuřecích prsních řízků tam stálo asi 120 korun.

Všemi oblíbená potravina náhle brutálně zdražuje. Rychle si udělejte zásoby, jinak se brzy nedoplatíte

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
Řada potravin v tuzemsku je momentálně na cenových rekordech

V českém hypermarketu stálo kuřecí stejně, ale v jednom balení bylo půl kila řízků. Také web SeznamZprávy se zaměřil na porovnání cen v různých státech, a i tady se ukázalo, že v České republice zákazníci platí za nákupy potravin nejvíc. Podle uvedené tabulky stál jeden kilogram chleba téměř 38 korun, zatímco v Německu to bylo o tři koruny méně.  Dvacet deka vepřové šunky mohli zákazníci v Česku koupit za 50 korun. V Německu to bylo o 10 korun méně.

Němci se nám opravdu smějí, říká Češka

Za deset vajec velikosti M zaplatili čeští zákazníci 61 korun. V Německu, kde však mají taky o poznání vyšší platy, stála vejce o 14 korun méně. Podobnou zkušenost popsala Událostem247 také paní Eva, která bydlí v Karlových Varech a kousek za hranicemi s Německem bydlí její dcera, která se tam před několika lety vdala a má už rodinu. Paní Eva tam jezdí poměrně často za vnoučaty a dle svých slov si domů vozí některé potraviny, které tam vyjdou levněji.

Vejce v obchodech čeká obrovská změna: Cena není to jediné, co se od 8. listopadu změní k nepoznání

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
Mezi rekordně drahé potraviny se řadí třeba máslo

Dcera mi říkala, že se baví s kamarády, které tam mají a že nechápou, proč my s našimi platy máme některé potraviny tak drahé. Přitom často nekvalitní. Že lidé od nás, kteří to mají kousek, tak tam dělají nájezdy za nákupy jako tomu bylo dříve v Polsku,“ popisuje paní Eva svou zkušenost. V roce 2024 byla průměrná česká mzda podle parametrů vyhlášených v nařízení 286/2023 Sb. stanovena na 43 967 korun. V Německu dosahuje průměrný plat částky okolo 100 000 korun.

Co si o stávající situaci ohledně cen potravin myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články