Klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny mají nyní nárok na velké sumy peněz. O odměnu je zapotřebí si říct včas

VZP patří mezi největší zdravotní pojišťovny u nás. Zřízena byla 1. ledna 1992 a za tu dobu má tisíce spokojených klientů.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Na jejich léčbu v roce 2024 vynaložíme více než 309 miliard korun. Všem, kdo to potřebují, poskytuje i ty nejnákladnější služby, jak informuje na svém webu. Za závažně nemocné je pojišťovna schopna zaplatit v jednotlivých případech i desítky milionů korun ročně, v průměru ale k nejnákladnějším pacientům patří nejmenší děti a senioři.

Do kdy je možné podat žádost?

Stále více věcí si ve VZP můžete vyřídit přímo on-line, přičemž na internetu je také většina potřebných formulářů, které si můžete předem stáhnout a doma v klidu vyplnit. Můžete se také zaregistrovat do aplikace Moje VZP, pokud chcete mít pod kontrolou své platby zdravotního pojištění, kdykoli si ověřit, zda nemáte nedoplatky na pojistném, nebo projít historii plátců pojistného. Pojišťovna má také široký výběr příspěvku na preventivní péči.

Pozor: Jste klienty VZP? Hrozí vám, že během chvíle přijdete o všechny své peníze

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Klienti VZP mají nárok na řadu benefitů

Dostanete například 3000 korun na kompletní onkologickou prohlídku. Žádost podáte online formulářem přístupným z aplikace Moje VZP, osobně na přepážce nebo podatelně kterékoliv pobočky VZP. Případně i vložením do sběrného boxu či poštovní schránky pobočky poštou na adresu VZP ČR, Regionální pobočka Praha, Na Perštýně 359/6, 110 00 Praha 1. Žádost lze podat v aplikaci Moje VZP do 31. prosince 2024. U všech ostatních způsobů nejpozději do 30. listopadu 2024.

Největší zájem je o pohybové aktivity

Víte od nás, že škála benefitů je skutečně široká a zahrnuje různé věkové skupiny od novorozenců až po seniory. Podle webu VZP je vůbec nejčastěji čerpaný příspěvek na pohyb. A to jak u dospělých, tak u dětí, který činí až 2000 korun. Velmi časté jsou pak i příspěvky na různá očkování, které obvykle dosahují od několika set až po tisíce korun. Například na očkování proti klíšťové encefalitidě dostanete příspěvek 700 korun.

Stále více Čechů mění své pojištění, přestože i ceny pojistného rostou

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Benefitů od VZP je celá řada

Zatímco výše zmíněné benefity mohou využít prakticky všichni klienti pojišťovny, další jsou určeny jen pro určité skupiny lidí. Například těhotné ženy a maminky do 12 měsíců od porodu dostanou příspěvek 5 000 korun na nejrůznější vyšetření, aktivity, pomůcky a na podporu kojení.

Až 6000 korun pak mohou čerpat diabetici, a to konkrétně na přístrojové ošetření diabetické nohy a na nákup diabetických pomůcek, jakdoplňuje VZP. Stovky až tisíce korun vrací také zdravotní pojišťovny svým klientům za přeplatky za léky. Jak píše web TN, nejčastěji peníze posílaly seniorům starším 70 let.

Věděli jste o výše zmíněných benefitech?

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články