Používáte bankomaty k výběru peněz? Čeká vás pořádný problém. Musíte si dát pozor

Pro výběr peněz bankomaty pravidelně využívá mnoho Čechů. Ne všichni ale možná ví o tom, že ne vždy z nich dostanou požadovanou částku.

i Zdroj fotografie: Warszawska róg Szerokiej w Tomaszowie Mazowieckim, w województwie łódzkim/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

V poslední době mnohé banky spojují své síly a nabízí takzvané sdílené bankomaty. Již loni jsme informovali o spojení Komerční banky, Moneta Money Bank, Air Bank a UniCredit Bank. Lidé, kteří u některé z nich mají svůj účet, tak mohou peníze bez obav vybírat zdarma v bankomatech všech uvedených bank.

Banky chtějí klienty navést na online prostředí

Víte od nás i to, že se některé banky v rámci snižování nákladů a pracovní síly snaží své klienty převádět co nejvíce do online bankovnictví. Týká se to také výběru hotovosti na pobočce. Například banka Creditas zdražuje výběr hotovosti u pokladny. Za částku do 300 000 korun si bude účtovat nově 50 korun, u vyšších sum peněz pak dokonce 150 korun. Výběr vysokých částek je potřeba bance předem oznámit.

Klienti známé banky přijdou o bankomaty. Jak si budou vybírat a vkládat peníze?

iZdroj fotografie: Depositphotos
Bankomaty mají často předem určený limit, který vám mohou v jeden moment vydat

Další institucí, která se rozhodla přesvědčit své klienty, aby přešli na internetové nebo mobilní bankovnictví, je ČSOB. Podle nových obchodních podmínek a po změně sazebníku poplatků, které začaly platit od 1. července 2024, zdražilo vše, k čemu je nutná osobní asistence pracovníka banky nebo České pošty. ČSOB o tom informovala na svém webu. Nastává tedy otázka, zda se klientům nevyplatí raději si své peníze vybírat přímo z bankomatu.

Bankomaty mají omezené limity

Co však možná někteří lidé neví, je to, že výběr z bankomatu má také své limity. Znamená to, že třeba půl milionu si tam určitě nevyberete. Na Událostech247 jsme již dříve psali příběh muže, který si chtěl u bankomatu vybrat 200 000 korun, ale bankomat mu nabídl maximálně 80 000 korun. Podobnou zkušenost měl také u jiných bankomatů. Nezbylo mu tak nic jiného, než cílovou částku vybrat po částech ve více bankomatech.

Pozor: Pokud si při výběru peněz z bankomatu nedáte pozor, během minuty vám vyluxují účet

iZdroj fotografie: WrS.tm.pl / Creative Commons / CC-BY-SA
Jakkoliv se může podobný problém jevit jako drobný, pro některé lidi může být problematický

Druhou možností je pak vybrat si danou sumu na pobočce. Zde však nemusí jít vše tak rychle jako u zmíněného bankomatu. Komerční banka klienty žádá, aby jí dali o takovém výběru peněz vědět minimálně dva dny dopředu. Týká se to výběrů při částce nad 100 000 korun. Ať už však vybíráte jakoukoliv částku, myslete na to, že na výběry se zaměřují i mnozí podvodníci, kteří zneužívají kreditní či debetní karty. Pro získání PINu například využívají dodatečné čtečky, které umisťují na klávesnici bankomatu.

Věděli jste o tom?

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články