Zatímco my je milujeme, cizinci nad nimi ohrnují nos a nemohou je ani cítit. Jaké jsou podle nich ty nejhorší české pokrmy?
Existuje vůbec někdo, kdo by českou kuchyni nemiloval? Je výborná a v porovnání s jinými kuchyněmi i levná. Nedávno jsme například na našem webu Události247 psali článek o restauraci, ve které si dokonce můžete objednat hlavní jídlo za pouhých 39 korun. Jenže zatímco nám téměř všechna česká jídla chutnají, cizincům příliš nevoní. V žebříčku nejhorších jídel na světě, zveřejněném na webu Taste Atlas, se dokonce jedno z našich oblíbených jídel objevilo na 31. místě.
Nejhorší české jídlo
Česká kuchyně si mezi cizinci většinou získává uznání, ale existují pokrmy, které v mezinárodních žebříčcích neuspějí. Jedním z nich je chlebová polévka, tradiční jídlo, které se dostalo na seznam nejméně chutných jídel světa podle gastronomického průvodce Taste Atlas. V hodnocení obsadila 31. příčku, což ji řadí mezi nejméně oblíbené pokrmy v globálním měřítku.
Oblíbená chlebová polévka vznikla v době chudoby, kdy bylo potravin nedostatek a lidé vymýšleli nejrůznější způsoby, jak zužitkovat ty, které už nejsou nejčerstvější. Právě starší chléb je hlavní přísadou takzvané „polévky chudých“. Kromě něj její základ tvoří voda, cibule a koření, někdy se přidával vývar, vejce nebo zelenina pro lepší chuť. Polévka byla oblíbená nejen kvůli snadné přípravě, ale také proto, že dobře zasytila a zahřála. Od té doby patří k tradičním českým pokrmům, avšak cizincům příliš nechutná.
Chlebová polévka není jediná
Chlebová polévka nebyla jediným českým zástupcem na seznamu. Mezi nejhůře hodnocenými jídly se objevil i karlovarský suchar (72. místo) nebo máslová pomazánka (67. místo). Vítězem tohoto žebříčku se stal islandský pokrm Svið, což je v podstatě opečená ovčí hlava. Redakce Událostí247 zjistila, že gastronomický průvodce Taste Atlas dokonce vytvořil i žebříček nejhorších českých jídel a pořadí některých z nich vás pravděpodobně překvapí.
Když pomineme již zmíněnou chlebovou polévku, karlovarský suchar a máslovou pomazánku, mezi nejhůře hodnocenými jídly najdeme například rybí polévku, houbového kubu a rýžový nákyp. „Na jednu stranu to vlastně chápu. Pro nás jde o tradiční pokrmy staré desítky až stovky let, pro cizince o naprosto obyčejná jídla z levných surovin. Zatímco my je milujeme, oni nad nimi ohrnují nos. Věřím tomu, že stejně tak bychom to dělali i my u některých jejich pokrmů,“ vyjádřil se k žebříčku pro Události247 šéfkuchař Adam S. z Plzně.
Jaký je podle vás nejhorší český pokrm?


