Ačkoli se může zdát, že zdražování potravin je u konce, nenechte se zmýlit. Stále se najdou suroviny, u nichž růst cen ještě neskončil.
Zdražování potravin byl zejména v loňském roce evergreen. Nyní se zdá, že tento trend je konečně pryč. Některé produkty v posledních týdnech dokonce zlevňují, jak psaly Události247. Bohužel, toto pravidlo neplatí plošně a stále se najdou určité druhy potravin, které nadále zdražují. Víte jaké?
Jakých potravin se růst cen týká?
Události247 nedávno psaly třeba o dramatickém růstu ceny pomerančového džusu nebo olivového oleje. To ale bohužel zdaleka nejsou jediné druhy potravin, které aktuálně zdražují. Výrazně si lidé připlatí i za nejrůznější čokoládové sladkosti. Důvodem je rostoucí cena kakaa.
O tom, že kakaa je nedostatek a kvůli tomu celosvětově zdražuje se mluví již delší dobu. Na vině jsou výkyvy počasí, kvůli kterým dramaticky klesá úroda této důležité suroviny. Pěstitelé zápasí především s vlnami sucha, jež významně poškodilo produkci kakaa v západní Africe, regionu s největší produkcí této suroviny na světe, uvádí server iDnes.
Zlepšení se zatím nerýsuje
Kakao letos meziročně zdražilo na dvojnásobek, jak dále píše web iDnes. A lepší to nejspíš jen tak nebude. Tento trend přitom negativně ovlivňuje i producenty čokolády a dalších potravin, pro jejichž výrobu je kakao zásadní. „Cena kakaa v posledních měsících stále roste a zatím to vypadá, že nenachází svůj vrchol,“ uvedl pro web Newstream majitel Čokoládovny Janek Václav Durďák.
Zdá se tak, že jediné řešení může být předzásobit se, dokud to jde a ceny jsou ještě únosné, jak radí web DeníkN. Anebo si kakao a z něj vyrobené sladkosti odpustit. Jak ostatně dodává server iDnes, minimálně producenti cukrovinek se již touto cestou vydávají. Zatímco někteří jednoduše zdražují, jiní zmenšují balení sladkostí anebo upravují receptury tak, aby obsahovaly méně kakaa.