Za posledních 5 let vzrostly ceny obědů prodávaných v tuzemských restauracích asi o 60 procent. Aktuální ceny jsou už pro mnohé Čechy neúnosné.
Zdražování potravin je sice již pozvolné, ale neustálé. Jak redakce Událostí247 zjistila na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ), například v březnu stouply spotřebitelské ceny meziměsíčně o 0,1 procenta, meziročně o 2,7 procenta. Podobná situace pak panuje také u jídel prodávaných v restauracích a dalších gastronomických zařízeních. Aktuální ceny jsou kvůli tomu pro mnoho Čechů již neúnosné.
Obědy v restauracích stále zdražují
Redakce Událostí247 prostudovala data společnosti Edenred týkající se cen obědů v tuzemských restauracích. A trend poslední doby je jasný: ceny stále rostou. Například v prvním pololetí loňského roku zdražilo více než 90 procent gastropodniků. Cena obědového menu tak v restauracích dosáhla v průměru 189,90 koruny.
Následovalo další mírné navyšování. Jak redakce Událostí247 dále ověřila na webu Hospodářské komory nazvaném Komora+, v prosinci loňského roku už Češi za oběd zaplatili průměrně 193,90 koruny. A v podobném tempu podniky zdražují i nadále. To má přitom za důsledek, že čím dál více lidí musí navštěvování restaurací výrazně omezovat, neboť si takové ceny jednoduše nemohou dovolit.
Nejdražší obědy jsou v Praze
Podle březnových údajů lidé za obědové menu zaplatí průměrně 194,20 koruny. Mezi nejlevnějšími a nejdražšími obědy však panují velké rozdíly, jež dosahují skoro 50 korun. Vůbec nejvíce lidé nepřekvapivě zaplatí v restauracích v Praze, kde oběd stojí 218,10 koruny. Následuje Brno s průměrnou cenou 205,90 koruny. Pod 200 korun ceny nejdou ani v Českých Budějovicích, Plzni a Liberci. Naopak nejlevněji se lidé najedí ve Zlíně. Průměrná cena obědového menu zde činí 169,30 koruny.
Ještě zajímavější je pak podle redakce Událostí247 podle na to, jak se ceny vyvinuly za posledních 5 let. Třeba ve zmíněné Praze stál v roce 2020 oběd v průměru 137,70 koruny. Nynější ceny jsou tak skoro o 60 procent vyšší. Právě takto rapidní zdražování má podle redakce Událostí247 za následek, že pro mnoho lidí se stravování v restauracích pomalu stává luxusem, který si mohou dovolit jen výjimečně. A pokud bude růst cen pokračovat v podobném tempu, těchto lidí bude dále přibývat.
Chodíte do restaurací méně často, než dřív?


