Jídlo v restauracích je od letoška jen pro bohaté Čechy. Nové ceny 2025 si většina z nás nemůže absolutně dovolit

Za posledních 5 let vzrostly ceny obědů prodávaných v tuzemských restauracích asi o 60 procent. Aktuální ceny jsou už pro mnohé Čechy neúnosné.

i Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Zdražování potravin je sice již pozvolné, ale neustálé. Jak redakce Událostí247 zjistila na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ), například v březnu stouply spotřebitelské ceny meziměsíčně o 0,1 procenta, meziročně o 2,7 procenta. Podobná situace pak panuje také u jídel prodávaných v restauracích a dalších gastronomických zařízeních. Aktuální ceny jsou kvůli tomu pro mnoho Čechů již neúnosné.

Obědy v restauracích stále zdražují

Redakce Událostí247 prostudovala data společnosti Edenred týkající se cen obědů v tuzemských restauracích. A trend poslední doby je jasný: ceny stále rostou. Například v prvním pololetí loňského roku zdražilo více než 90 procent gastropodniků. Cena obědového menu tak v restauracích dosáhla v průměru 189,90 koruny.

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

Češi mohou mít každý den hlavní jídlo za 50 korun a polévku za 8. Musí si ale pospíšit, jinak na ně nezbyde

iZdroj fotografie: Horgim Foougia/ Creative Commons / CC-BY-SA
Za obědy v restauracích si Češi připlatí

Následovalo další mírné navyšování. Jak redakce Událostí247 dále ověřila na webu Hospodářské komory nazvaném Komora+, v prosinci loňského roku už Češi za oběd zaplatili průměrně 193,90 koruny. A v podobném tempu podniky zdražují i nadále. To má přitom za důsledek, že čím dál více lidí musí navštěvování restaurací výrazně omezovat, neboť si takové ceny jednoduše nemohou dovolit.

Nejdražší obědy jsou v Praze

Podle březnových údajů lidé za obědové menu zaplatí průměrně 194,20 koruny. Mezi nejlevnějšími a nejdražšími obědy však panují velké rozdíly, jež dosahují skoro 50 korun. Vůbec nejvíce lidé nepřekvapivě zaplatí v restauracích v Praze, kde oběd stojí 218,10 koruny. Následuje Brno s průměrnou cenou 205,90 koruny. Pod 200 korun ceny nejdou ani v Českých Budějovicích, Plzni a Liberci. Naopak nejlevněji se lidé najedí ve Zlíně. Průměrná cena obědového menu zde činí 169,30 koruny.

Jídlo v restauraci jako výjimečná událost. Ceny vzrostly o desítky procent a zdražování má pokračovat

iZdroj fotografie: Dezidor / Creative Commons / CC-BY-SA
V mnoha městech už ceny přesáhly 200 korun

Ještě zajímavější je pak podle redakce Událostí247 podle na to, jak se ceny vyvinuly za posledních 5 let. Třeba ve zmíněné Praze stál v roce 2020 oběd v průměru 137,70 koruny. Nynější ceny jsou tak skoro o 60 procent vyšší. Právě takto rapidní zdražování má podle redakce Událostí247 za následek, že pro mnoho lidí se stravování v restauracích pomalu stává luxusem, který si mohou dovolit jen výjimečně. A pokud bude růst cen pokračovat v podobném tempu, těchto lidí bude dále přibývat.

Chodíte do restaurací méně často, než dřív?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články