Máslo bude nově obsahovat červy. Kvůli úspoře peněz. Podle výrobců ani nepoznáme rozdíl

Byly doby, kdy jsme si nedovedli ani představit, že bychom dobrovolně snědli červa. V poslední době se však hmyz stává superpotravinou.

i Zdroj fotografie: Meanos / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Podle vědců je totiž právě hmyz zdrojem potravy, která může nasytit nejen stále se rozrůstající lidstvo, ale také hospodářská zvířata. Tím by došlo ke snížení devastace přírody a dopadů klimatických změn, jak psal web Deník. Evropská unie od roku 2018 zařadila hmyz na seznam takzvaných nových potravin.

Trochu jiné máslo

Hmyz by mohl být také místo masa zdrojem bílkovin. Víte od nás, že právě maso je důležitou součástí jídelníčku mnoha lidí. Například v roce 2020 snědl každý Čech v průměru 84 kilogramů masa, přičemž nejoblíbenější bylo vepřové. Maso jí v Česku průměrně až 90 procent lidí. To je přitom daleko nad evropským průměrem, který je okolo 75 procent. Tato potravina ale také poslední dobou dost podražila.

Bude máslo nově jen pro bohaté? Češi už si začínají hromadně dělat zásoby. Stávající astronomická cena ještě není konečná

iZdroj fotografie: Kagor/ Creative Commons / CC-BY-SA
Máslo si každý den kupuje tisíce Čechů

Výjimkou není ani snaha Evropanů vyrábět z červů alternativu k máslu. Objevuje se však i spousta zavádějících informací. Státní zemědělská a potravinářská inspekce se proto snaží na svém webu vše uvádět na pravou míru. Jak jsme psali výše, EU schválila několik nařízení, která povolují uvádění hmyzu na trh jako nové potraviny. Na evropském, a tedy i českém trhu však mohou být k dostání jen některé druhy a formy hmyzu.

Hmyzí potraviny v supermarketech

Hmyz se zatím nejvíce osvědčil ale právě u másla, a právě jeho napodobeninu se někteří snaží z červů vyrobit. Pokus vědců v Belgii ukázal, že pokud došlo z 25 procent k nahrazení másla tukem z larev, bylo hodnocení sušenek a koláčů u stovek dobrovolníků na nejvyšší úrovni. V některých zemích se navíc lidé nebrání ani přímé konzumaci hmyzu. Třeba ve Velké Británii si žákyně ve školní jídelně odhlasovaly podávání menu složeného ze cvrčků, červů a kobylek, jak psal web Seznam Zprávy.

Evropané hledají alternativu k máslu: Ve hře je i napodobenina z červů

iZdroj fotografie: Jessica Merz / Creative Commons / CC-BY-SA
Vědci hledají levnější alternativy

Larvy obsahují vysoké množství proteinů a zdravých tuků. V porovnání s hospodářskými zvířaty se navíc zdá být chov hmyzu ekologičtější. Vědci z brněnské Mendelovy univerzity zkoušejí jeho přidávání do salámu a klobás, jak píše web Novinky. Výzkumníci testují použití prášku z cvrčků. Ukazuje se, že by mohl podstatně vylepšit výživovou hodnotu masných produktů. Do budoucna otestují hmyzí prášek i v pečivu. Zhruba do deseti let by měly být potraviny z něj v běžné nabídce supermarketů.

Co si o této alternativě myslíte? Vyzkoušeli byste to?

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články