V poslední době by si zřejmě měli lidé předtím, než vyrazí na nákup, zkontrolovat, co nového Státní zemědělská a potravinářská inspekce zase zakázala prodávat.
Jednou z velmi oblíbených pochoutek Čechů jsou uzeniny. I když našemu zdraví moc neprospívají, i přesto je rádi konzumujeme ve velkém. Někdy je to však doslova hazard se zdravím. Psali jsme třeba o Hot Dog párcích z Kauflandu, jejichž povrch byl oslizlý, lepkavý a celkově uzenina zapáchala po kažení.
Plíseň patří k nejčastějším závadám
Na Událostech247 jsme upozornili také na závadný salám, který mohli zákazníci zakoupit v prodejně Billa ve Fulneku. Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce tam našli salámy Vysočina od výrobce Krahulík, u kterých se pod neporušeným obalem na povrchu vyskytovaly kolonie plísní bílé barvy. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení a lidé by je proto měli okamžitě vyhodit do koše. Plíseň totiž může lidem způsobit vážné zdravotní potíže.
Nedávno obchodní řetězec Billa na svém webu upozornil zákazníky na to, že z preventivních důvodů stahuje z prodeje výrobek BILLA SCHWARZWÄLDER SCHINKEN 100 gramů s datem spotřeby do 28.2.2024. Dovozcem je firma REWE GROSSHANDEL GMBH. V uvedeném výrobku se totiž mohou vyskytovat viditelné kolonie zelených plísní. Při stahování z prodeje a následných krocích Billa spolupracuje se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.
Zákazníci dostanou své peníze zpět
Zákazníkům, kteří si uvedené balení zakoupili, Billa doporučuje zakoupený výrobek nekonzumovat a vrátit v kterékoliv prodejně Billa, a to i bez pokladního dokladu. Za způsobené komplikace se společnost omluvila. „O této šunce už jsem slyšela, taky ji tam kupuji, protože ji máme rádi. Nepatří ani mezi ty nejlevnější. Naštěstí jsem plesnivou šunku nikdy nekoupila. To se ale nedá říct o párcích, které jsem doma rozbalila a byly oslizlé,“ popsala Událostem247 paní Mirka.
Web Dáma radí, kdy už uzeniny určitě nekonzumovat. V okamžiku, kdy začnou mít na povrchu lepkavou vrstvu, je nutné je okamžitě vyhodit. Zkažené šunky a salámy zase začnou pouštět nakyslou tekutinu. Párky, které už nejsou vhodné ke konzumaci, bývají scvrklé. Stejné to je i s divným zápachem, který by uzeniny a maso mít určitě neměly. Zkažené salámy poznáme právě podle toho, že se na nich zvenku začne objevovat plíseň.