Nezakoupili jste si náhodou oblíbené maso z Lidlu? Inspekce varuje, obsahuje salmonelu. Pokud ho máte doma, raději ho co nejdříve vyhoďte.
Zdálo se, že problémy s kvalitou kuřecího masa v Česku jsou minulostí. Už od začátku roku vám redakce Událostí247 dvakrát přinesla informace o nekvalitních masech. Naposledy to bylo maso dovezené z Polska, které se prodávalo v Tescu. To muselo být staženo z prodeje, protože obsahovalo nebezpečnou bakterii salmonelu. Neuběhl ani měsíc a Státní zemědělská a potravinářská inspekce SZPI informuje o dalších dvou nebezpečných masech, tentokrát z Lidlu.
Nebezpečné maso z Lidlu
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opět narazila na vážné pochybení. Jak redakce Událostí247 zjistila, tentokrát se problém týká kuřecích řízků z Lidlu a krůtí rolády s petrželkou, které obsahovaly nebezpečnou bakterii Salmonella Infantis. Ta je velmi nebezpečná a může způsobit nepříjemné zdravotní potíže.
Konkrétně se jedná o tyto produkty:
- Krůtí roláda s petrželkou – datum spotřeby 17. 11. 2024
- Výrobce – Zakład Mięsny Mościbrody sp. z o.o., Mościbrody 53, 08-112 Wiśniew
- Kuřecí prsní řízky – datum spotřeby 05. 10. 2024
- Země původu – Česká republika
V obou masech byla zjištěna salmonela, a to dvou typů – Salmonella Kottbus a Salmonella Infantis. Obě z nich mohou způsobit onemocnění salmonelózou, které se projevuje nepříjemnými zdravotními potížemi.
Pozor na salmonelózu
Jak jste si mohli všimnout, u obou mas byl rok spotřeby 2024, konkrétně pak měsíce říjen a listopad. Pochopitelně se tyto výrobky už v obchodech nenacházejí, inspekce však upozorňuje, že ti, kteří si je zakoupili, je stále mohou mít ve svých mrazácích. Pokud je máte doma, v žádném případě je nekonzumujte. Zmrazení bakterie nezničí, a proto je nejlepší maso okamžitě vyhodit.
V opačném případě hrozí nákaza salmonelózou, která může způsobit nepříjemné zdravotní potíže. Jak popisuje Národní zdravotnický informační portál, nejčastěji se jedná o horečku, křečovité bolesti břicha a zvracení. Inkubační doba se obvykle pohybuje v rozmezí 12–36 hodin, samotné onemocnění pak trvá většinou týden. Proto, pokud toto maso máte doma, co nejdříve se ho zbavte.
Máte některé z těchto mas doma?

