Kromě cen potravin rostou v poslední době také částky, které si za jídla účtují provozovatelé hospod a restaurací. U vybraných pokrmů je pak růst skutečně markantní.
Zdražování v posledním roce postihlo prakticky všechny oblasti. Služby, mezi něž patří i hospody a restaurace nejsou výjimkou, což lidé mohou vidět na cenících. Události247 již dříve psaly, že například cena polévky či zákusku se ve vybraných podnicích může vyšplhat opravdu vysoko. To však zdaleka nejsou jediné pokrmy, za které si hospodští neváhají říct šílené částky.
Řízek za stovku je minulostí
Obalovaný řízek patří mezi klasiky velké části českých gastronomických podniků. Kromě toho, že ho nabízí téměř na každém rohu byl obvykle také zárukou toho, že nebude stát majlant. To ale evidentně neplatí všude. Co byste řekli tomu, když by vám za řízek číšník přinesl účet s cenovkou 750 korun? Dost možná si pomyslíte, že hospodští jsou už úplně mimo realitu, protože takovou sumu jim za řízek snad nikdo nemůže zaplatit.
Pokud se však nyní děsíte vůbec do nějaké restaurace jít, pak se nebojte. Ačkoli hospodští skutečně zdražují, takto šílené částky v tuzemsku zatím zvykem nejsou. Jak píše web PrahaIN, zmíněných 750 korun v přepočtu chtějí za vepřový řízek v Restaurantu Vltava, která se nachází ve finských Helsinkách.
Hospodští zdražují i v Česku
Podle srpnových dat společnosti Dotykačka ceny v gastro podnicích meziročně stouply o 8 procent. V porovnání s rokem 2019 se pak ceny zvedly o neuvěřitelných 36 procent, přičemž vůbec nejvíc, o 51 procent zdražily polévky, píše server Blesk. „Dále výrazně zdražovaly burgery, jejichž cena vyrostla o 45 procent a průměrně nyní stojí 201 korun,“ dodává web Blesk.
A lepší časy zákazníky hospod nečekají ani příští rok. Od ledna stoupne hlavně cena oblíbeného piva, a to skutečně dramaticky. Důvodem je vládní rozhodnutí o zvýšení daně z přidané hodnoty, která vzroste z aktuálních 10 procent na 21 procent. Kvůli tomu budou muset hospodští chtě nechtě ceny zvednout, a to mnohdy výrazně.
„Bude záležet na konkrétním provozovateli či majiteli, jak se k tomu postaví. Jestli zdraží méně a bude doufat, že se mu tento krok vykompenzuje vyšší návštěvností a výtočí. Do nepříjemné situace se dostanou hlavně venkovští hospodští, kteří mají nižší tržby a nebudou moci příliš zdražit, aby nepřišli o hosty,“ řekl pro web Podnikatel prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.