Češi jsou milovníky uzenin a rádi si je dopřávají ve velkém, například trvanlivé salámy.
Nedávno jsme například na Událostech247 informovali o tom, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce v Pardubickém kraji odhalila v prodejně potravin trvanlivý salám Vysočina, který byl ovšem na povrchu plesnivý. Závadnou uzeninu prodával také obchodní řetězec Tesco. Již dříve na svých webových stránkách oznámil, že stahuje z prodeje dvě šarže uherského salámu kvůli možnému výskytu plísně.
Historie špekáčků
Češi jsou velkými milovníky špekáčků. Ty letos slaví už 133 let. Jak připomíná web TN, oblíbeným jídlem se stal špekáček v Českých zemích již za Rakouska-Uherska. První receptura špekáčků pochází z roku 1891. Tehdy obsahovaly 50 procent hovězího zadního masa, 20 procent vepřového výřezu bez kůže a 30 procent špeku. První norma týkající se špekáčků vyšla v roce 1961.
Podle ní nesměly obsahovat více než 33 procent tuku a 48 procent vody. Mnohé nynější špekáčky by ve srovnání s dřívějšími normami a recepturami obstály, mají i podstatně více masa. Další receptury pro špekáčky podle československých norem uvádí 58,9 kg vepřového a hovězího, k tomu ještě 1,5 kg vepřové kůže a 27 kila sádla. Výběrové špekáčky měly celkem 68 kg vepřového a hovězího, k tomu 30 kilo sádla, píše dále web.
Co může způsobit nadbytek soli v těle?
Je však potřeba dávat pozor na to, jaké špekáčky kupujete. Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce nedávno vyrazili na kontrolu kvality potravin do obchodního řetězce Billa v Plzni. Jako nejakostní se ukázaly špekáčky značky Clever. Konkrétně šlo o šarži L 001800038495 s datem spotřeby do 4. 9. 2024. Hmotnost balení byla 600 gramů. Někteří lidé by proto mohli mít tyto špekáčky doma v mrazáku.
Výrobcem jsou Kostelecké uzeniny. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři. Nevyhovujícím parametrem byl obsah soli ve výrobku. Ukázalo se totiž, je vyšší, než jak výrobce uváděl na obalu. Z tohoto důvodu není konzumace tohoto výrobku zdraví prospěšná. Pokud tedy máte uvedený výrobek ještě doma v mrazničce, tak ho raději nejezte. Dlouhodobý nadbytek soli v organismu může způsobit vyšší krevní tlak, nebo zatížit ledviny.