O všemi oblíbeném sýru Eidam se zjistily hrozné věci. Kdo si ho nedávno koupil, měl by zpozornět

Pokud máte rádi tvrdé sýry, měli byste dávat pozor na to, co v prodejnách kupujete.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

V poslední době totiž bohužel není žádnou výjimkou, že se v obchodech prodávají i ty, které jsou viditelně plesnivé. Události247 informovaly například o slaném sýru Jadel, který se prodával v Lidlu. Psali jsme také o tom, že hned čtyři podobné záchyty se už dříve prokázaly v obchodní sítí Tesco. Šlo o sýry italského typu, které přitom neměly prošlou trvanlivost.

Závadný sýr mohou mít lidé ještě doma

Tentokrát se kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce vydaly do prodejny Duc Hanh Le v Moravském Písku. Všimli si tam tolik oblíbeného sýra typu Eidam, který se u Čechů těší velké oblibě. Tento by si však zcela určitě nedali. Na povrchu tohoto sýra se totiž vyskytovaly kolonie plísní zelené a bílošedé barvy. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.

Sýr Eidam prodávaný v Lidlu byl plesnivý. Zákazníci mohou výrobek vrátit a dostanou za něj zpátky své peníze

iZdroj fotografie: Dezidor / Creative Commons / CC-BY-SA
Eidam se používá v české kuchyni především jako hlavní surovina k přípravě smaženého sýru

Vzorek byl odebrán z načatého balení. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři. Konkrétně se jednalo o výrobek K-jarmark Český Eidam. Při kontrole inspekce nezjistila nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku. Potravina dokonce neměla ani prošlé datum použitelnosti. Končilo 8. 7. 2024. Lidé by však mohli i přesto mít toto balení tvrdého sýru ještě doma, například v mrazáku.

Sýry se dají zamrazit, má to však svá pravidla

Jak psal už dříve web iDnes, zmrazit se totiž dá většina tvrdých nebo polotvrdých sýrů, jako jsou mozarella, eidam nebo parmezán. Po rozmrazení se však mohou tyto sýry drolit a proto je vhodnější využít je spíše pro vaření, třeba do omáček, nebo je nakrájet na větší plátky. Sýr v mrazničce vydrží až 4 měsíce. Po této době už by ho lidé konzumovat neměli a bylo by lepší tento sýr vyhodit.

Oblíbený sýr Čechů je jedno velké nebezpečí. Máte ho doma? V životě to nejezte, našly se v něm odporné věci

iZdroj fotografie: Milad Mosapoor/ Creative Commons / CC-BY-SA
Sýry obecně mají Češi ve velké oblibě

Pokud se na sýru objeví plíseň, určitě nepomůže, když ji odřízneme. Jak upozornil web Lidovky, plíseň může být na první pohled sice malá, ale její podhoubí není vidět, a přitom může být prorostlé hluboko do potraviny. Samozřejmě to neplatí pro takzvané ušlechtilé plísně, jaké známe například u hermelínu. Plesnivou potravinu bychom tedy určitě měli vyhodit.

Kupujete si domů Eidam? Podělte se o to s námi v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články