Co je moc, to je moc. V jedné pražské kavárně zjistili kontroloři tak zásadní pochybení, že část provozovny museli na nějakou dobu zcela uzavřít.
Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pravidelně kontrolují nejen obchody, ale také restaurace, cukrárny a další gastronomické podniky. Nedávno byli také ve známé kavárně Bakeshop, jež se nachází v pražské Kozí ulici. A tomu, co zde viděli, se nestačili divit. Pochybení byla tak závažná, že dokonce část provozovny dočasně zcela uzavřeli.
V kavárně byl nepořádek i plíseň
Jak píše server iDnes, problematické byly v kavárně hygienické podmínky. Kontroloři v provozovně, kde se produkty vyrábí, dokonce objevili plíseň a hmyz. Kromě toho zde zjistili také další nedostatky týkající se čistoty prostor a skladování potravin. To jsou přitom pochybení, jež mohou ovlivnit i bezpečnost potravin, které zde zákazníkům podávali.
To vše bylo důvodem uzavření části provozovny, konkrétně té, kde pracovníci vyrábí studené a teplé pokrmy a pečou místní pekařské výrobky. Druhý den pak inspektoři v kavárně byli znovu, aby zkontrolovali, zda došlo k nápravě. To se podle všeho stalo, a tak uzavřené prostory opět povolili otevřít a nadále využívat.
Problémy se týkají i jiných podniků
Jak nedávno psaly Události247, inspektoři takovýchto prohlídek udělají tisíce ročně. A jak uvádí web Deník, právě špína, hmyzí škůdci, výskyt plísní a celkově špatné hygienické podmínky bývají častým prohřeškem gastro podnikatelů. V letošním roce na tato pochybení kontroloři upozornili třeba v pražské restauraci Šenkýrna Hlubina, která musela část své provozovny na podnět inspektorů uzavřít.
O několika případech pak v minulosti psaly také Události247. Šlo například o brněnský podnik nazvaný Zemanova kavárna a cukrárna. V místech, kde skladovali potraviny, byla plíseň a na zemi zbytky jídla. Další gastro podnik, restauraci v Dolanech u Klatov, pak loni kontroloři museli zavřít kvůli výskytu hlodavčího trusu.