Inspektoři svými kontrolami často potvrzují, že nákup některých potravin může být obzvlášť pro některé skupiny lidí nebezpečný.
Kromě toho, že zboží v obchodech bývá dost často závadné nebo zkažené, může se stát i to, že výrobce na obalu neuvede vše, co daný výrobek obsahuje. V Lidlu například prodávali italskou šunku, u které by zákazník očekával vyšší kvalitu, protože není nejlevnější. Ukázalo se, že však obsahovala o čtvrtinu méně masa, než bylo uvedeno na obalu, jak Události247 informovaly už dříve.
Nepravdivé informace nejsou výjimkou
Na Událostech247 jsme informovali také o krůtích párcích značky Berlinki, které i přes svou vyšší cenu neobsahovaly to, co výrobce uváděl na obalu. Byl tam totiž deklarovaný obsah masa 78 procent. Zjištěná skutečnost se ovšem dost lišila. Obsah masa byl jenom něco málo přes 61 procent. To, že potraviny mívají méně masa, než výrobce uvádí na obalu, není bohužel žádnou výjimkou.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce na takové výrobky naráží poměrně často. Teď našli inspektoři nepravdivou etiketu také na sladkém výrobku, který se prodával v prodejně Norma v Železném Brodě. Jednalo se o výrobek s názvem Rydo Wafer Cakes with coconut & cocoa-milk coating, Vaflový dort s kakaovým krémem (30,4%), kokosové lupínky (6%), pokrytý kakaovou polevou (31%) vyrobený v Bulharsku. Inspekce o tom informovala na svém webu Potraviny na pranýři.
Jak se alergie projevuje
Konkrétně se jednalo o šarži L 53021906, s datem minimální trvanlivosti do 19.6.2024. Inspektoři zjistili, že na etiketě v českém jazyce nebyla uvedena informace, že výrobek obsahuje arašídy, i když arašídy ve značném množství obsahoval. To by mohlo způsobit zdravotní problémy především lidem, kteří mají na tuto složku alergii. Inspekce proto tyto oplatky okamžitě zařadila do kategorie Nebezpečné potraviny.
Alergie se nejčastěji projevuje vyrážkou, otokem a v nejhorších případech může dojít až k anafylaktickému šoku. Mezi ořechy jsou největšími alergeny právě arašídy spolu s para ořechy. Průměrná doba nástupu alergické reakce je 3 minuty po konzumaci, ale může se vyskytnout i s časovým odstupem. Lidé, kteří trpí alergií na arašídy, jsou většinou alergičtí i na ostatní ořechy, vysvětluje web Svět plodů.