Oblíbené párky z obchodu jsou extrémně škodlivé. Prodávaly se ve velkém, teď ale vyplavala pravda na povrch

I když rozhodně nepatří do jídelníčku zdravé výživy, Češi prostě uzeniny milují a dopřávají si je ve velkém.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pokud máte rádi salámy, párky a další podobné pochoutky, buďte při jejich nákupu opatrní. Stále častěji se totiž stává, že je zákazník poté, co si doma zboží vybalí, nepříjemně překvapen. Události247 například informovaly o salámu Vysočina od výrobce Krahulík, u kterého se pod neporušeným obalem na povrchu vyskytovaly kolonie plísní bílé barvy.

Plesnivé párky se povalovaly v teple

Párky si spousta z nás ráda dopřeje třeba k snídani či k rychlé večeři. Někdy se ovšem může stát, že po jejich konzumaci se nám udělá špatně, protože prostě nebyly v pořádku. Právě proto na pravidelné kontroly vyráží Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Na závadné párky narazila v prodejně Tobi Food v Novém Městě pod Smrkem. Tato uzeniny však byla špatná už na první pohled.

Koupili jste si tuhle známou uzeninu? Ani si toho nevšimnete, ale je prolezlá skrz na skrz. Okamžitě to vyhoďte do koše

iZdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons / CC-BY-SA
Párky jsou velmi oblíbenou pochoutkou téměř každého Čecha

Na povrchu potraviny se totiž vyskytovaly kolonie plísní bílé barvy. Důvod toho, proč bylo zboží v takovém stavu, je zřejmý. Při kontrole totiž byly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři. „Je hrozné, jak se dnes plýtvá jídlem. Kdyby se třeba tyhle párky nezkazily, mohli je normálně prodat. Takto se nevím kolik kilogramů zbytečně vyhodí,“ řekla Událostem247 paní Karla z Mikulova.

Jak poznat, co bychom raději už jíst neměli

Radili jsme vám, kdy už uzeniny určitě nekonzumovat. Jakmile začnou mít na povrchu lepkavou vrstvu, je nutné je okamžitě vyhodit. Opláchnutí nepomůže. Zkažené šunky a salámy zase začnou pouštět nakyslou tekutinu. Párky, které už nejsou vhodné ke konzumaci, bývají scvrklé. Stejné to je i s divným zápachem, který by uzeniny a maso mít určitě neměly. Zkažené salámy poznáme podle toho, že se na nich zvenku začne objevovat plíseň.

Párky, které mohou ohrozit zdraví: Produkty Kosteleckých uzenin jsou už staženy z prodeje

iZdroj fotografie: Depositphotos
Čas od času inspekce odhalí nebezpečné uzeniny

Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. I když můžeme plíseň snadno odhalit už pohledem, po čichu nebo chuti, u některých potravin si jí hned tak nevšimneme. Podle výživového poradce Petra Havlíčka patří mezi takové potraviny například sýry. „V momentě, kdy zkonzumuji něco plesnivého, tak rozhodně to není o tom, že začnu okamžitě propadat panice. Náš střevní mikrobiom a imunitní systém si s plísní poradí,“ ujistil pro web Blesk pro ženy Havlíček.

Co si o četnosti podobných záchytů myslíte vy? Napište nám váš názor dole v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články