V českých obchodech se objevilo extrémně nebezpečné kuřecí maso. Nesmí se jíst

Lidé by měli být při kupování masa velmi obezřetní. Hrozit jim může řada problémů.

i Zdroj fotografie: Bhaskaranaidu/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

V letních měsících je zvýšené riziko nákazy salmonelou a dalšími bakteriemi z kuřecího masa. Přispívají k tomu zejména vysoké teploty, jež pro množení bakterií vytvářejí ideální podmínky. Důkazem je třeba nedávný případ masa prodávaného v řetězci Globus a prodejně RABBIT Vysoké Mýto či masa prodávaného v obchodech Makro, o čemž informovaly Události247. Maso v sobě ve všech případech mělo bakterie salmonely.

V obchodech se objevilo další nebezpečné maso

Jak píše web CNN Prima News, aktuálně muselo být z prodeje staženo kuřecí maso od dodavatele EU POULTRY s.r.o. V tomto případě však důvodem nejsou bakterie, ale vysoké množství antibiotik, jež produkty obsahovaly a kvůli čemuž jeho konzumace není bezpečná.

V obchodech se objevilo prudce nebezpečné kuřecí maso. Prodávalo se ve velkém, lidé ho musí ihned vyhodit do koše

Konkrétně se jednalo o Qualiko Kuře bez drobů mražené, jež se prodávalo v 1,2kilogramů velkých baleních. Datum trvanlivosti bylo do 15. června příštího roku. V nabídce ho měly české obchody MAKRO Cash & Carry ČR a slovenské METRO Cash & Carry SR, uvádí dále server Kupi. Každý, kdo si zmíněné maso koupil, by jej tak rozhodně neměl jíst a raději ho měl zanést zpět na prodejnu. Pokud tak učiní do konce července, prodejci mu vrátí peníze.

Nadmíra antibiotik může být nebezpečná

O rizicích, jež antibiotika v mase pro lidský organismus mají, se ví již dlouho. Jak psal před pár lety web Deník, třeba v Česku se sice daří množství antibiotik spotřebované pro zvířata snižovat. I tak ale ještě stav není ideální. Lze tak očekávat další zpřísnění pravidel pro využívání těchto léků u zvířat.

iZdroj fotografie: Food & Spirits Magazine / Creative Commons / CC-BY-SA
Závadné kuřecí maso by lidé rozhodně neměli jíst

A v čem konkrétně jsou tedy antibiotika nebezpečná? Lidé, kteří maso s těmito látkami budou konzumovat, se mohou stát vůči antibiotikům imunní a když pak léky sami budou potřebovat, nebudou jim zabírat tak, jak by měly. Zároveň web Novinky před lety upozorňoval ještě na jedno riziko: ve zvířeti se vytvoří zárodky bacilů, které jsou vůči antibiotikům odolné. Když je pak zkonzumují lidé s oslabenou imunitou, mohou je tyto bacily napadnout a vyvolat různé infekce, otravu krve nebo dokonce zápal plic.

Věděli jste o rizicích, jež mají antibiotika v mase? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články