Milovníci kuřecího masa by se měli podívat doma do mrazáku. V obchodech totiž byla ke koupi stehna, která jsou zdravotně závadná.
Kuřecí maso patří mezi nejvíce závadné druhy. Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce ročně uskuteční desítky záchytů nevyhovujícího zboží. Informovali jsme třeba o tom, že v Bille v Praze se prodávalo mleté kuřecí maso z Klatov, které obsahovalo bakterie salmonely. V létě jsme na Událostech247 psali také o mraženém kuřecím z Ukrajiny, které prodávali v provozovnách JIP východočeská a také obsahovalo bakterie salmonely.
Problémy mohou mít i zvířata
Závadné byly také produkty od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov. Inspektoři Státní veterinární správy v mase totiž objevili bakterie salmonely. Konkrétně byla nebezpečná bakterie nalezena v polévkové směsi prodávané v řetězci Globus a v kuřecím srdci, jež si lidé mohli koupit v prodejně RABBIT Vysoké Mýto, jak Události247 psaly nedávno. Naštěstí se tehdy inspektorům podařilo zasáhnout včas a většina kontaminovaných produktů se tak do regálů obchodů nedostala.
Protože si většina lidí maso dává i do zásoby do mrazáku, měli by pamatovat na to, že bakterie salmonely mráz nezničí, jak upozorňuje Státní veterinární správa. Salmonelóza se obvykle u člověka projevuje jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin, má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji 24 až 48 hodin. Charakteristické jsou především průjmy. „Já jsem kupovala kuřecí maso své kočce, ale i ona měla po jedné várce střevní a zažívací potíže. Veterinář řekl, že to mohly být právě tyto bakterie,“ popsala Událostem247 paní Jana z Brna.
Další kuřecí maso, které bylo dovezeno z Ukrajiny
K aktuálním záchytům Státní zemědělské a potravinářské inspekce patří zmražená kuřecí stehna, která byla k dostání v obchodech řetězce Makro. Konkrétně se jednalo o Hluboce zmrazená kuřecí stehna celá, bez kostí a kůže. Balení obsahovalo 2,5 kilogramu masa a mělo šarži 24031102. Protože datum minimální trvanlivosti je až 14.1.2025, spousta lidí může mít tato stehna ještě doma v mrazáku a měli by si je proto raději zkontrolovat.
V potravině byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Infantis, která může způsobit právě onemocnění salmonelóza. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři. Uvedené kuřecí maso bylo dovezeno z Ukrajiny. „Kuřecí maso máme rádi a kupujeme ho docela dost, i do mrazáku. Naštěstí jsme ještě zdravotní problémy neměli. Na zemi původu se ovšem na výrobcích dívám,“ říká paní Helena z Lednice.