To, že je drůbeží maso zdravé, už očividně neplatí. Kontroly totiž v obchodech stále častěji nacházejí nebezpečné kusy.
Kuřecí maso patří v poslední době mezi nejvíce závadné druhy. Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce ročně uskuteční desítky záchytů nevyhovujícího zboží. Psali jsme třeba o mraženém kuřecím z Ukrajiny, které prodávali v provozovnách JIP východočeská a obsahovalo bakterie salmonely.
Nejvíce záchytů je z Ukrajiny
Závadné byly také produkty od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov. Státní veterinární správa v mase totiž objevila bakterie salmonely. Konkrétně byla nalezena v polévkové směsi prodávané v řetězci Globus a v kuřecím srdci, které si lidé mohli koupit v prodejně RABBIT Vysoké Mýto, jak Události247 psaly nedávno. Naštěstí se tehdy inspektorům podařilo zasáhnout včas a většina kontaminovaných produktů se tak do obchodů nedostala.
Spousta problémového masa je spojena s jedním dovozcem, a to společností WE Trade s.r.o., která sem maso dováží ve velkém. Prodává například pod privátní značkou Tesco. Na takový případ upozornil třeba web Potraviny na pranýři. Konkrétně šlo o Tesco kuřecí prsní řízek třídy jakosti A. Člověk by tedy předpokládal, že takové maso bude v pořádku. Opak je ale pravdou. Kuřecí prsa dovezená z Ukrajiny totiž obsahovala nebezpečnou bakterii salmonella.
Jak se nemoc projevuje?
Dalším příkladem závadného masa, které bylo dovezeno z Ukrajiny, je výrobek Hluboce zmrazená stehna bez kosti a kůže, který se prodával v obchodním řetězci Makro. Také na toto maso upozornil web Potraviny na pranýři. Tato stehna šarže 24031102 měla trvanlivost až do 14. 1. 2025 a je proto možné, že je může mít spousta lidí ještě doma v mrazáku. Také toto maso dovezla výše zmiňovaná společnost WE Trade s.r.o.
Salmonely jsou původci gastroenteritidy a tyfoidní horečky a celosvětově patří mezi nejvýznamnější patogeny způsobující onemocnění z potravin. Salmonelóza se obvykle u člověka projevuje jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin. Má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji ovšem 24-48 hodin. Jak upozorňuje Státní veterinární správa, charakteristické jsou průjmy s velkou frekvencí stolic, ale bez přítomnosti krve. Někdy se objevuje i zvracení a téměř vždy je přítomna horečka.