Varování: Tohle maso z řetězce Tesco je definicí nebezpečí. Jediné sousto je hazard s vlastním zdravím

Nákazy z jídla jsou vždy nepříjemné. Mezi nejznámější původce zdravotních problémů patří bakterie salmonela, která se vyskytuje především v mase.

i Zdroj fotografie: Bhaskaranaidu/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Víte od nás, že tato bakterie způsobuje známé onemocnění salmonelóza. Jejím typickým projevem je nevolnost doprovázená intenzivním průjmem. Velmi často je infikované maso dovezeno z Polska. Až se tedy vydáte do prodejny potravin na nákup masa, raději si pořádně zkontrolujte zemi jeho původu.

Z Polska do Česka dorazilo 300 kg závadného masa

Možná si ještě pamatujete kauzu z roku 2019, kdy se z Polska dostalo na český trh asi 300 kilogramů hovězího masa, které obsahovalo bakterie salmonely. Podle Evropské komise tehdy takto bylo zasaženo nejméně 14 zemí. Kromě Polska a Česka mělo jít o Slovensko, Německo, Francii, Španělsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litvu, Rumunsko, Švédsko a Portugalsko. Psal o tom web Český rozhlas.

Tyhle tři salámy z obchodu jsou velmi nebezpečné. Přišlo se na to až teď, nikdo je nesmí jíst. Prodávaly se přitom ve velkém

iZdroj fotografie: Juan Emilio Prades Bel / Creative Commons / CC-BY-SA
Nejčastěji se salmonela vyskytuje v drůbežím mase

Před nedávnem se závadné maso z Polska objevilo v prodeji opět. V mletém mase, které prodávali v obchodním řetězci Tesco, našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce bakterie salmonely, které způsobují akutní průjmy. S prodejcem již inspekce zahájila správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k datu spotřeby do 20. října, už maso sice v prodeji není, ale lidé by ho mohli mít třeba ještě doma v mrazáku.

Mrazák bakterie salmonely nezničí

Jak upozornil web Novinky, jde o mix různých druhů masa s datem použitelnosti do 20. října. Vzorek odebrali inspektoři v prodejně v Tachově. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv, a proto je nutné, pokud takové maso máte v mrazničce, ho okamžitě vyhodit do koše a o jeho konzumaci vůbec neuvažovat. Bakterie salmonely by podle informací na webu Státní veterinární správy měla ničit teplota 60 stupňů Celsia a vyšší.

Kuřecí maso z Tesca je ruleta se zdravím: Doma ho má spousta Čechů, nikdo ho ovšem nesmí jíst

iZdroj fotografie: gran/ Creative Commons / CC-BY-SA
Jenom tenhle rok se objevilo několik případů salmonely v kuřecím mase v českých obchodech

Notifikaci o zjištění nevhodné potraviny z Polska vložila inspekce do evropského systému rychlého varování pro potraviny. Zahájila také správní řízení a výrobci hrozí pokuta. „Víte co je problém? Já každé maso, které dávám do mrazáku, vyndám z původního obalu a dám do mrazáku v sáčku. Pak už bohužel nezjistím, jestli zrovna to závadné nemá doma. To teď můžu vyhodit všechno, co tam mám. Odteď to tak už ale dělat nebudu, pro jistotu,“ řekla Událostem247 paní Alena z Kroměříže.

Koupili jste si někdy v obchodě závadné maso?

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články