Zdražování klíčových potravin nebere konce. Aktuálně prudce rostou ceny suroviny, bez které se mnoho českých domácností neobejde.
Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora.
Inflace a s ní spojené masivní zdražování sužuje nejen Čechy už řadu měsíců. O tom, že výrazné zvýšení cen čeká třeba rýži nebo brambory již v minulosti informovaly Události247. Nyní se zdá, že nedostupným luxusem se stane také další oblíbená surovina. Všechny z ní vyrobené potraviny totiž mohou v blízké době zdražit až o 100 procent.
Tato potravina bude brzy jen pro bohaté
Častým důvodem zdražování některých surovin je špatná úroda. Jinak tomu není ani tentokrát. Letos se totiž Španělsko a další evropské země potýkají s obrovským suchem, což postihlo zejména produkci oliv. Tento fakt následně vedl k prudkému nárůstu cen olivového oleje, informuje server Plus Jeden Deň. Aby toho nebylo málo, odborníci varují, že může přijít další výrazné zdražení. Kdo si tedy rychle neudělá zásoby, ten za tuto oblíbenou potravinu již brzy zaplatí přepálené ceny.
Že se rozhodně nejedná o malý problém dokládají aktuální čísla. Letošní červencové ceny za tunu extra panenského olivového oleje se pohybují okolo 8 500 dolarů, což je oproti loňskému roku dvojnásobek. „Do konce roku může nastat zdražení až o 25 procent,“ dodal pro web Plus Jeden Deň investiční manažer společnosti Finlord Boris Tomčiak. Z toho vyplývá jediné. Za všechny potraviny vyrobené z oliv si lidé připlatí. A ne málo.
Za zdražení může počasí
Hlavním důvodem tohoto trendu je již zmíněná velmi špatná sklizeň oliv ve Španělsku způsobená extrémním suchem. Pěstitelé dokonce zaznamenali nejnižší výnosy za posledních 30 let. Právě ze Španělska a dalších zemí Evropské unie pak pochází až 2 třetiny celosvětové produkce této suroviny, jak uvádí web Novinky. To tedy logicky vedlo k tomu, že ceny vystřelily do astronomických výšin.
Aktuálně lze litr olivového oleje pořídit obvykle kolem 250 až 300 korun, vyplývá ze srovnání na webu Heureka. Už to se mnohým může zdát skutečně přemrštěná částka. Evidentně však může být i hůř. Podle analytika XTB Jiřího Tylečka by totiž cena příští rok mohla být dokonce až dvojnásobná, řekl pro web Novinky. Všichni, kdo olivový olej v kuchyni používají, by tak měli zvážit, zda se nevyplatí udělat si raději zásoby. Vzhledem k tomu, že se jedná o trvanlivou potravinu, může se nynější nákup většího množství skutečně vyplatit.