Z obchodů mizí oblíbená mouka: Pokud ji máte doma, v žádném případě ji nepoužívejte

V poslední době se objevilo hned několik potravin, v nichž byl prokázán výskyt škodlivých látek. Mezi posledními je i mouka, která v sobě má nebezpečné chemikálie.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Mouka je jednou z naprosto základních surovin v každé kuchyni a při jejím nákupu by asi málokoho napadlo, že by mohla být škodlivá. Právě u mouky se nedávno zjistil výskyt nebezpečné chemikálie, která se jinak používá třeba při výrobě oblečení. Z obchodů tak mizí pro mnohé oblíbená mouka. Pokud si ji lidé koupili, rozhodně by ji neměli používat.

Pečení z této mouky se nevyplatí

Konkrétně se jedná o mouku Govinda Natur Teff Flour, jež byla prodávána v balení po 450 gramech s číslem šarže 12822023 a datem spotřeby 02/2024. Důvodem jejího stažení je zvýšená hladina tropanových alkaloidů, jež mohou mít na lidský organismus špatné dopady. Způsobit může tato látka nevolnost, ospalost i bolesti hlavy. Negativní projevy lze očekávat už do půl hodiny po konzumaci.

iZdroj fotografie: abcMedia
Pokud doma mouku s výskytem škodlivých látek máte, rozhodně z ní nic nevařte či nepečte.

Jak na svém webu uvádí server Produktwarnung, spotřebitelé, jež mají danou mouku doma, mohou samozřejmě výrobek vrátit na prodejnách, kde jim prodavači ihned dají zpět peníze. To platí i v případě, že již zákazník nedohledá účtenku. V Polsku se navíc v poslední době zdaleka nejedná o ojedinělý případ. Nedávno Události247 informovaly třeba o stažení škodlivých vajec či oblíbené turecké cukrovinky.

Nebezpečné látky se v mouce objevily už v minulosti

Před několika lety například na svém webu česká Státní zemědělská a potravinová inspekce upozornila na výskyt škodlivých látek v čirokové mouce Green Apotheke. Produkty, jež byly dodávány především do prodejen zdravé výživy, tehdy obsahovaly zdraví nebezpečné alkaloidy atropin a skopolamin. Ty však v potravinách rozhodně nemají co dělat.

iZdroj fotografie: SZPI
Špenát

Předloni se pak tropanové alkaloidy našly také ve špenátovém protlaku značky Bonduelle, informuje web Aktuálně. Konkrétně zde inspektoři objevili vyšší než povolené množství kadmia. Jedná se o kov, jehož konzumace může mít negativní dopad na ledviny a kosti.

Koupili jste v poslední době v supermarketu potraviny, které se ukázaly být škodlivé či zkažené? Dejte nám vědět v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články