Každý jistě zná ten pocit, kdy si v obchodě koupíte něco, na co máte velkou chuť. Jaké pak ale může být zklamání, když danou věc doma rozbalíte.
Občas se to stane asi v každém obchodním řetězci. Kaufland musel například stáhnout z prodeje vepřovou šunku Pirátské dukáty, jak jsme psali na Událostech247 už dříve. Šunka totiž neobsahovala stabilizátory a konzervanty, takže její výrobce nemohl zaručit správné tepelné opracování.
Co dělat, když si koupíte vadné zboží?
Události247 informovaly také o závadných italských klobásách, které se prodávaly i v České republice. Mohly totiž obsahovat nebezpečné bakterie listerie a být pro lidské zdraví nebezpečné. Prodávala je prodejna v Chrášťanech u Prahy. Víte od nás, že závadný byl také salám Vysočina, na který před nějakou dobou inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce narazili v prodejně TRONG GIAP MAI v Dobrušce. Na povrchu potraviny se pod neporušeným obalem vyskytovaly kolonie plísní.
Pokud zakoupená věc, v tomto případě potravina, nemá očekávané vlastnosti, je třeba ji reklamovat u prodávajícího. Spotřebitel by v tomto případě měl nárok na dodání nové věci bez vad, a pokud by to nebylo možné, má nárok na odstoupení od smlouvy. K uplatnění reklamace není potřeba předložit doklad o zaplacení. Je však nutné prokázat, že zboží bylo zakoupeno u prodávajícího, například výpisem z účtu, radí web D-test.
Prejt s kamínky a pískem
Nedávno našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce další závadnou potravinu. Šlo o Jaternicový prejt prémium Náš kraj, který prodával obchodní řetězec Lidl v Dobříši. Jako výrobce bylo na etiketě bez bližšího upřesnění uvedeno MP Krásno z Valašského Meziříčí. Šarže byla uvedena L:0560079939 VK: 2346 a datum spotřeby do 10.2.2024. Někteří zákazníci by tedy mohli mít uvedené zboží ještě například doma v mrazáku.
Jak inspekce uvádí na svém webu Potraviny na pranýři, uvnitř výrobku byla zjištěna přítomnost tvrdých částic velikosti písku, případně drobných kamínků. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud je kontaminována cizorodými nebo jinými látkami. „Já mám naštěstí rodinu na vesnici, takže uzeniny a masné výrobky máme domácí. Zkušenosti se zkaženými potravinami ale mám. Nedávno jsem v Bille vracela vepřovou panenku, která po rozbalení zapáchala,“ popsala Událostem247 paní Kateřina.