Pozor: Koupili jste si v Bille tuto oblíbenou pochoutku? Obsahuje odpornou věc, kterou by neměl kdokoliv jíst

Zákazníci supermarketu Billa by si měli ověřit, zda si zde náhodou v nedávné době nekoupili tuto potravinu. Její konzumace může způsobit nepříjemné potíže.

i Zdroj fotografie: horslips5/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Ačkoli potraviny prodávané v českých supermarketech by měly v průběhu výroby procházet řadu testů, i tak se čas od času stane, že se na pochybení přijde až když je zboží v regálech. Zatímco někdy nebezpečné potraviny objeví inspektoři provádějící kontrolu, jindy je odhalí samotné řetězce. Aktuálně se tak stalo v Bille, kde z prodeje museli stáhnout oblíbenou pochoutku mnoha lidí.

Potravina obsahovala nebezpečné bakterie

Jak informuje web Kupi, z obchodů tohoto řetězce musely být staženy sušené houby. Konkrétně se jednalo o výrobek nazvaný Směs hub do bramboračky i omáčky od výrobce Holoubek a pravnuci s.r.o. Závadné kusy lze poznat podle data minimální trvanlivosti, jež je 30. června 2025 a čísla šarže 06.12.2023. Důvodem stažení pak bylo, že tato 30gramová balení hub prodávaná v Bille obsahovala větší množství bakterie Bacillus cereus, než jaké je povoleno.

iZdroj fotografie: Pastorius/ Creative Commons / CC-BY-SA
Sušené houby obsahovaly zvýšené množství bakterie Bacillus cereus

A v čem může být zmíněná bakterie nebezpečná? V lidském těle může napáchat velké škody. Jak dále uvádí server Kupi, lidem, kteří větší množství bakterií sní, hrozí zažívací potíže. Obvykle se jedná o nevolnost, zvracení a průjem, v ojedinělých případech však mohou hrozit i závažnější zdravotní komplikace, například dehydratace organismu. Lidé, kteří si zmíněnou směs hub v Bille koupili, by ji tak rozhodně neměli jíst a raději by ji měli vrátit. Peníze, které za výrobek dali, by měli dostat zpět.

Nebezpečné potraviny se nenachází jen v Bille

Problémy týkající se stahování rizikových výrobků z prodeje se dějí nejen Bille. Nevyhýbají se ani dalším řetězcům. Hned několik nálezů z poslední doby pochází z prodejen Albert. Události247 například informovaly o závadných mandlích pocházejících ze Španělska, které neprošly přísnými laboratorními testy. Ze stejných důvodů musely z regálů prodejen Albert zmizet rovněž Kuřecí hřbety na polévku.

Oblíbená pochoutka z Albertu je definicí nebezpečí. Řetězec vzkazuje, aby ji nikdo nejedl

V prodejnách sítě Coop Jednota se pak nedávno našly závadné dětské přesnídávky. Podle kontrolorů obsahovaly zvýšené množství toxické látky mykotoxin Patulin. A na závěr zmiňme také supermarket Globus. I zde se v nedávné době objevily závadné výrobky. Šlo o s dezert Termix, který má v oblibě mnoho Čechů.

V jakém supermarketu nejraději nakupujete vy? Napište nám do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články