1 ze 4 Čechů riskuje za volantem tučnou pokutu. Často o tom ani neví, ale kvůli svému zlozvyku obrovsky riskují

Ministerstvo dopravy každoročně sestavuje žebříček nejčastěji evidovaných přestupků. Patří mezi ně i prohřešky, za které mohou řidiči dostat vysoké pokuty.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Zatímco některé přestupky jsou na silnicích vidět jen zřídka, jiné dělají někteří řidiči téměř denně. Tím vůbec nejčastějším je nepřekvapivě překračování maximální povolené rychlosti. Jak připomíná web Český rozhlas, po letošním zpřísnění trestů mohou policisté za obzvlášť vysoké překročení rychlostního limitu lidem dokonce sebrat řidičský průkaz. Vysokou pokutu či jiný trest však mohou řidiči dostat i za další porušování pravidel, jež se na českých silnicích děje dnes a denně.

Telefon za volant nepatří

Jak vyplývá z loňské statistiky Ministerstva dopravy, druhým nejčastějším přestupkem, kterého se čeští motoristé dopouští, je držení telefonu či jiného hovorového zařízení během řízení. Konkrétně policisté tento přestupek v loňském roce trestali ve více než 66 tisících případech. To je v průměru 182 případů denně.  

Pokuta 10 000 Kč za používání telefonu. Policie letos nebude mít s Čechy žádné slitování

Vysokou četnost tohoto nešvaru potvrzuje i web TN. Podle něj se k tomuto porušování pravidel přiznává asi čtvrtina řidičů. Přitom je to může vyjít pěkně draho. Jak již dříve upozornily Události247, od letošního roku za tento přestupek mohou policisté řidičům udělit pokutu 2500 až 3500 korun a k tomu 4 trestné body. A pokud by se věc dostala do správního řízení, může se sankce vyšplhat až na 10 tisíc korun.

Pokutu mohou Češi dostat i za další častý prohřešek

Na třetím místě se v loňské statistice nejčastěji evidovaných přestupků a trestných činů umístila jízda bez zapnutých bezpečnostních pásů, případně bez ochranné přilby na motorce. I za tento nešvar mohou policisté udělit tučnou pokutu. Na místě může dosáhnout 2 tisíc korun, ve správním řízení se však může jednat až o 5 tisíc korun a 4 trestné body, jak v minulosti psaly Události247.

iZdroj fotografie: Santeri Viinamäki/ Creative Commons / CC-BY-SA
Jízda bez zapnutých bezpečnostních pásů je velmi častým přestupkem

Zároveň, finanční sankce nejsou to jediné, co řidiči těmito zlozvyky riskují. Telefonování či textování za volantem, stejně tak jako jízda bez zapnutých pásů, může být také velmi nebezpečná. Jedná se totiž o velmi často příčinu dopravních nehod, jež mohou v krajních případech končit velmi tragicky.

Jaké další přestupky jsou podle vašeho pozorování na silnicích časté? Napište nám do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články