Ořechy jsou všeobecně brány jako potravina zdravé výživy. V obchodech však byly k dostání jedny opravdu zdraví nebezpečné.
Problémy se závadným zbožím mají čas od času všechny obchodní řetězce. V Globusu museli například nedávno stáhnout z prodeje oblíbený dezert Termix značky Ekomilk, jak jsme psali nedávno. Důvodem byla nevyhovující kvalita. Víte od nás, že závadné byly také párky, které objevili inspektoři v obchodech Agroinvest Bobrová na Vysočině. Obsahovaly totiž bakterii listeria.
Zdravé potraviny, které nám spíš uškodí
Zkažené však mohou být také mandle a ořechy, které patří k oblíbeným a zdravým pochoutkám. V poslední době se však čím dál častěji stává, že kontroly v obchodech najdou závadné zboží. Státní zemědělská a potravinářská inspekce už dříve například varovala zákazníky před mixem oříšků, které se prodávaly v Lidlu. Jak jsme na Událostech247 psali, jevily totiž známky žluknutí.
V pořádku nebyly ani makadamové ořechy, které prodávali pod vlastní značkou v obchodním řetězci Albert v Ostravě – Zábřehu. Konkrétně šlo o výrobek Makadam Natural, šarže L23124112, s datem spotřeby do 31. srpna 2024. Zákazníci proto uvedený výrobek mohou mít ještě doma. Vůně a chuť ořechů byly cizí, netypické a žluklé. Státní zemědělská a potravinářská inspekce o tom informuje na svém webu.
Závadné ořechy ihned vyhoďte
Žluknutí je jeden z častých neduhů, který může ořechy potkat, obzvlášť pokud jsou špatně uskladněny. Psal o tom web Svět plodů. To, že je ořech žluklý, je možné poznat u některých druhů na první pohled. Například u vlašských ořechů to ale lidé často zjistí až při konzumaci. Žluklé ořechy mají netypickou barvu a jsou flekaté nebo scvrklé. Chuť takového ořechu je nepříjemně kyselá, nahořklá a trpká.
„Myslím, že takovou zkušenost máme všichni, Jednou jsem si na trhu koupila půl kila vlašských ořechů do cukroví. Doma jsem ale zjistila, že jsou úplně zkažené,“ popsala Událostem247 paní Jana z Brna. Mandle a další ořechy jsou velmi náchylné na napadání různými škůdci, jak upozorňuje web Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Kromě toho zde pak může snadno vzniknout plíseň, a to zejména vlivem špatného sušení. Pokud ji na ořechách uvidíte, v žádném případě je nejezte, ani je nevyužívejte ve vaření či pečení.