Poplatek za používání elektřiny: Od července ho musí platit všichni bez výjimky

Nový poplatek budou muset platit všichni Češi, kteří odebírají elektřinu. Zatím půjde jen o desítky či stovky korun ročně, do budoucna se ale sazba může zvýšit.

i Zdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
                   

Na přelomu loňského a letošního roku byly ceny elektřiny velkým tématem. Očekávalo se totiž výrazné zdražení. Důvodem bylo mimo jiné znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje či zvýšení regulované části ceny elektřiny, o čemž psaly Události247. A nyní se lidem ve vyučování začne objevovat další nový poplatek.

Nový poplatek budou platit všichni

Léto je v plném proudu a většina lidí tak aktuálně řeší spíše dovolené, než ceny za energie. Někteří tak možná ani nezaregistrovali, že od července jim ve vyúčtování přibude nová položka. Jedná se o poplatek, který zavedl Energetický regulační úřad za účelem financování Elektroenergetického datového centra, píše web Novinky. Toto centrum má začít fungovat v srpnu a jeho úkolem bude umožnit sdílení elektřiny v rámci komunitní energetiky.

Každý, kdo bydlí v těchto částech České republiky, má nárok na elektřinu zdarma. Nebudete platit vůbec nic. Máte nárok i vy?

O možnosti využívat komunitní energetiku psaly Události247 již dříve. Lidé, kteří například mají na svém domě umístěny solární panely, budou letos moci začít přebytečnou elektřinu sdílet třeba se svými příbuznými nebo sousedy. Novinka se má v Česku spustit od srpna, píše web iDnes. A rozhodně nepůjde o levnou záležitost. Podle odhadů má zavedení Elektroenergetického datového centra stát více než 1 miliardu korun. A část potřebných financí na jeho fungování zaplatí právě běžní lidé pomocí nového poplatku.

Výše poplatku bude postupně růst

Zmíněný poplatek letos nebude nijak vysoký. Má činit 5,10 korun měsíčně. Platit se však bude za každé odběrné místo zvlášť. Třeba lidé, kteří kromě svého domu či bytu vlastní také chatu nebo jinou nemovitost, tak budou muset platit víckrát. A nezáleží na tom, zda komunitní, tedy sdílenou energetiku budou využívat, či nikoli. Platit zkrátka bude muset každý, kdo v Česku odebírá elektřinu.

iZdroj fotografie: Martin Strachoň / Creative Commons / CC-BY-SA
Sdílenou energetiku budou moci využívat například lidé, kteří mají solární panely

Zároveň je pravděpodobné, že poplatek v budoucnu čeká další růst. Jak totiž dodává server Novinky, o jeho výši bude každoročně rozhodovat Energetický regulační úřad. Je tak dost možné, že postupně ho bude rok od roku zdražovat a celkové částky, jež lidé platí za elektřinu, se tak budou navyšovat.

Plánujete využívat komunitní energetiku? Napište nám do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články