Pokuta 5 000 Kč za špatně umístěný předmět v autě. Policie začala málo známý přestupek kontrolovat ve velkém

Řidiči mohou dostávat od policie pokuty za nejrůznější přestupky. Těmi nejčastějšími je nedodržování rychlosti a telefonování za volantem.

i Zdroj fotografie: Mike-fiesta / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Na tento přestupek, který s rozvojem chytrých technologií a využívání mobilů v posledních letech nabývá na četnosti, upozorňovaly Události247 již v minulosti. Ještě donedávna ale pro peněženky řidičů porušení tohoto pravidla nepředstavovalo kdovíjaké riziko. Hrozila jim pokuta maximálně 1000 korun, ve správním řízení pak 1500 až 2500 korun.

Záleží na tom, kam si kameru dáte

Od letošního roku totiž mohou policisté tento prohřešek trestat sankcí 2500 až 3500 korun na místě. A pokud by se věc dostala do správního řízení, hrozí řidiči pokuta až 10 tisíc korun a k tomu 4 trestné body. Telefonování za volantem je podle průzkumů důvodem vzniku až 10 000 nehod ročně. Ideálním řešením není ani používání handsfree. To je sice oficiálně povoleno, ale i tak řidiče rozptyluje.

Nová pravidla na českých silnicích: Policie bude rozdávat vesele pokuty 70 000 Kč, výjimky nebudou

iZdroj fotografie: Sergey solom / Creative Commons / CC-BY-SA
Autokamery jsou oblíbené především v případě prokazování nehod

Mnoho šoférů má také ve svých autech palubní kamery. Někdy se totiž mohou opravdu vyplatit. V případě nehody je totiž možné záběry kamery poskytnout policii, soudu nebo pojišťovně a urychlit tak vyšetřování. Je však velmi důležité kameru dobře umístit. Spousta řidičů ji totiž dává na čelní sklo, což je špatně. Narušuje totiž zorné pole řidiče, čímž mu může bránit ve výhledu. Jak tedy kameru správně ve voze umístit?

Některé země kamery zakázaly úplně

Video návod najdete třeba na portálu Youtube. Nejvhodnějším místem, kam kameru umístit, je pod čelním zrcátkem. Vhodným místem pro palubní kameru je také spodní okraj čelního okna a zadní část palubní desky. Pokud máte kameru jinde a zastaví vás policie, může vás to stát až 5000 korun. Kamery můžete používat také při cestách do Chorvatska, Itálie, Rumunska nebo na sousední Slovensko. Při případném zveřejňování záznamů je však potřeba dbát na dodržování ochrany osobních údajů.

Děláte tohle během řízení auta? V roce 2024 vám za to nově hrozí pokuta až 10 000 Kč

iZdroj fotografie: Courtney Recker / Creative Commons / CC-BY-SA
Pokud řidič špatně umístí předmět ve svém autě a bude mít tak zhoršený výhled, může mu hrozit pokuta

Jsou však i země, kde nejsou k používání kamer benevolentní. V Německu, Francii a Švýcarsku je používání kamer povoleno jen pro soukromé účely a záznamy nesmí být zveřejňovány​. Jak upozornil web AutoŽivě, Portugalsko a Rakousko používání kamer v autech zakázaly úplně. V Rakousku za takový prohřešek můžete v krajním případě dostat pokutu až 10 tisíc euro, což je asi 250 000 korun. Pokud se tam tedy někdy autem chystáte, kameru si raději pro tuto cestu schovejte.

Vozíte v autě kameru? Pokud ano, proč? Napište nám to dole v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články