220 000 Čechů přijde ještě letos o řidičský průkaz. O všem už je rozhodnuto, neudělají s tím nic

Mnoho Čechů přijde již za pár měsíců o svůj řidičský průkaz. Možnost řídit auto však neztratí.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Kvůli různým dopravním přestupkům přichází o své řidičské oprávnění ročně sousta řidičů. Jak píše web TN, jen loni čeští policisté řidičák odebrali více než 44 tisícům motoristů. Kromě toho však o řidičský průkaz každoročně přichází další statisíce lidí. V tomto případě to však neznamená, že už nemohou řídit. Přijdou pouze o plastovou kartičku řidičáku, u které jim vyprší platnost.

Vyměnit řidičský průkaz si letos musí ještě mnoho řidičů

O pravidelné výměně řidičáků psaly Události247 již dříve. Dle řidičských skupin platí řidičský průkaz buď 10 let, což se týká řidičů aut či motorek, anebo jen zkrácených 5 let, což se týká oprávnění pro řízení kamionů či třeba autobusů. Loni se tato povinnost výměny plastové kartičky například týkala asi 875 tisíc lidí. A jinak tomu není ani letos.

Statisíce Čechů letos přijdou o řidičský průkaz. Neudělají s tím vůbec nic. Dotkne se to i vás?

iZdroj fotografie: Policie ČR
O nový řidičský průkaz dosud nepožádalo přes 200 tisíc Čechů

Jak píše web Deník, do konce letošního roku si o nový řidičský průkaz musí požádat něco přes 400 tisíc řidičů. Na začátku srpna tak dosud neučinilo ještě přes 263 tisíc z nich. Mnozí to však postupně napravují. K 1. srpnu se počet lidí, kteří si do konce prosince končící průkaz musí vyměnit, snížil už jen na něco přes 228 tisíc, vyplývá ze statistik uvedených na webu Ministerstva dopravy.  

Mít platný řidičák je povinné

Od letošního roku začal platit nový zákon, podle kterého už u sebe motoristé při jízdě nemusí mít fyzickou kartičku řidičáku ani technický průkaz. Policisté si totiž doklady nově umí v evidenci vyhledat elektronicky. To ale ještě neznamená, že ho nemusí mít doma. Za jízdu s propadlým průkazem totiž řidičům hrozí pokuta až 2500 korun, upozorňuje dále web Deník.

Stát už vše potvrdil: Chystá se velká změna pro majitele řidičských průkazů. V lednu 2024 to všechno odstartuje

iZdroj fotografie: Policie ČR
Za jízdu s neplatným řidičským průkazem hrozí pokuta

A jak si tedy nový řidičský průkaz zajistit? Řidiči mají dvě možnosti, jak to učinit. Tou první je klasická osobní návštěva obecního úřadu s rozšířenou působností, kde žádost papírově podají. Druhou, čím dál více oblíbenou možností je pak vyřídit celou věc online skrze Portál dopravy.

Jak Ministerstvo dopravy uvádí na svém webu, elektronická žádost je v portálu již kompletně předvyplněná, včetně nejnovější fotografie a podpisu. Řidič si pouze vybere místo, kde si chce nový průkaz vyzvednout, případně vyplní své kontaktní údaje, pokud je v registru nemá již uložené.

Kontrolujete si pravidelně platnost vašich dokladů? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články