O tom, že kontroly objevily v obchodech s potravinami nebo v nějakém gastro podniku nevyhovující prostředí, jsme psali několikrát.
Inspektoři takto závadných míst jen za poslední rok odhalili několik, jak na Událostech247 pravidelně informujeme. Podobné záchyty nejsou v poslední době bohužel nijak výjimečné. Prodejny se brání tím, že kvůli předávce zboží musí mít některé prostory otevřené a tím pádem se tam hlodavci dostanou velmi snadno.
Nepořádek ve vyhlášené kavárně
Ještě horší jsou případy, když se podobné záchyty objeví třeba v restauraci nebo kavárně. Výskyt plísní na stěnách a nevhodně skladované potraviny objevili minulý rok kontroloři například v prostorách Zemanovy kavárny a cukrárny na Josefské ulici v Brně. Informoval o tom web Brněnský Deník. Státní zemědělská a potravinářská inspekce proto tehdy rozhodla o částečném zákazu užívání prostor skladu v mezipatře výrobních prostor provozovny pro účely skladování potravin.
Důvodem byly zjištěné hygienické nedostatky. Provozovna jakožto celek uzavřena nebyla, jak inspekce uvedla na svém webu Potraviny na pranýři. Zemanova kavárna a cukrárna je přitom velmi oblíbení a je označována za nejstarší podnik svého druhu v Brně. Návštěvníky vítá už od roku 1937. „Do této kavárny s manželem chodíme už roky, měli jsme tu dokonce kdysi dávno první schůzku. Nikdy mi tam noc divného nepřišlo,“ popsala Událostem247 paní Anna.
Podmínky byly opravdu tristní
Nedávno se na seznam nevyhovujících podniků zařadila také výrobna Bakeshopu v Kozí ulici v Praze. Státní zemědělská a potravinářská inspekce tam objevila hmyz, plísně a extrémní nepořádek. Inspektoři z toho důvodu výrobní prostory kvůli nepřijatelné hygieně uzavřeli. Po opakované kontrole den nato však zákaz kavárně a bistru nedaleko Staroměstského náměstí uvolnili. Inspekce na podnik upozornila na svém webu Potraviny na pranýři.
Kontrola objevila mimo jiné plíseň třeba přímo v chladicím zařízení, ve velké míře byla také znečištěná podlaha. Zaměstnanci kavárny navíc nezajišťovali odvoz potravinářského odpadu a to mimo jiné způsobovalo zápach. Výrobní prostory byly podle inspekce nevyhovující kvůli riziku kontaminace potravin. O tom, že hygienické podmínky v podniku byly opravdu tristní, se můžete přesvědčit sami na Instagramu inspekce, kde zveřejnila fotografie.