Českem se teď šíří extrémně nebezpečné e-maily. Po jejich přečtení lidem mizí hromadně peníze z bankovního účtu

Podvodné praktiky kyberzločinců se neustále vyvíjí. Někteří nově dokonce kradou e-maily lidí, aby pak třeba mohli útočit na jejich známé.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Podvodů na internetu v posledních letech výrazně přibývá. A podlehnout jim může prakticky kdokoliv. Podvodníci totiž neustále přichází s novými triky, jak lidi obelstít a připravit je o jejich peníze. Aktuálně cílí na zákazníky jednoho oblíbeného e-shopu, kterým posílají podvodné e-maily. Ti, kteří zde také nakupují, by si na to měli dát pozor.

E-maily podvodníci rozesílají ve velkém

Před falešnými e-maily nedávno varoval internetový obchod Alza. Ten byl přitom terčem útoků již v minulosti, jak psaly Události247. Jak píše na svém webu, podvodníci posílají lidem e-maily pod falešnými doménami alza.cz.com a alza-as.cz. Ty však nejsou pravé a pokud by tak lidé na e-maily z těchto domén odpověděli a poslali podvodníkům své osobní údaje, může je to přijít draho. Jakmile by totiž podvodníkům omylem poskytli i údaje ke svému bankovnímu účtu, mohou rázem přijít o své peníze.

Varování: Přišel vám někdy tento e-mail? Po jeho přečtení přijdete o všechny peníze na bankovním účtu

iZdroj fotografie: Frits2018/ Creative Commons / CC-BY-SA
Podlehnout podvodníkům je velmi snadné

Nejen Alza se však potýká s takovýmito potížemi. Před podvodníky aktuálně varuje také Česká pošta. Jak upozorňuje na svém webu, podvodníci rozesílají falešné SMS zprávy tvářící se jako oficiální korespondence od České pošty. Pod různými záminkami, jako jsou například chybějící adresní údaje, pak po lidech podvodníci požadují jejich aktualizaci, k čemuž však lidé musí kliknout na falešný internetový odkaz. Ten by ale otevírat rozhodně neměli.

Někteří podvodníci e-maily kradou

Pak je zde ještě jeden trik, který se v poslední době rozšířil. I zde jde o e-maily. Funguje tak, že podvodníci ukradnou lidem jejich e-mailovou adresu a pomocí ní pak útočí na jejich přátelé. Ti nejsou tak obezřetní, neboť komunikace přichází od jejich známého, z jejich vlastní adresy.  A pak už stačí jen krůček k tomu, aby jim omylem poskytli své citlivé údaje či kódy z ověřovacích SMS zpráv a podvodníci se vloupali do jejich účtů.

Přišla vám v posledních dnech tato SMS zpráva? Hrozí, že během chvíle přijdete o všechny peníze na bankovním účtu

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Někteří podvodníci lidem zamezí přístup k jejich e-mailové schránce

Na vlastní kůži tento podvod zažila žena, o jejímž příběhu píše web Novinky. Od své známé obdržela zprávu o možnosti výhry v soutěži. Stačilo poslat telefonní číslo a následně kód, který jí měl přijít SMS zprávou. Ve skutečnosti jí však psal podvodník, který od ní tímto trikem vymámil kód, který byl určen k obnovení přístupu k jejímu Seznam účtu. Následně na něm změnil ověřovací telefonní číslo a e-mail ženě takto v podstatě ukradl.

Dostali jste někdy podvodný e-mail? Napište nám do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články