Právě se děje: Káva bude nově jen pro bohaté. Její cena bude natolik vysoká, že ji většina lidí bude muset oželet

Většina z nás začíná den šálkem dobré kávy. Už brzy se však její cena má astronomicky zvýšit.

i Zdroj fotografie: LucianoZ / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Kávu má v oblibě velká spousta Čechů. Z loňského průzkumu vyplývá, že alespoň 1 šálek kávy pije denně 85 procent obyvatel tuzemska. Jak od nás víte, mnozí jí pak konzumují i v daleko větším množství. Podle aktuálního vývoje cen se ale zdá, že si milovníci kávy za tuto pochoutku výrazně připlatí.

Menší úroda znamená vyšší ceny

Jak psal už dříve server Novinky, cena kávy na burze letos dosáhla rekordních hodnot. Konkrétně přesáhla hranici 4 500 dolarů za tunu, což je nejvíc za posledních 16 let. Důvodem je slabá úroda této komodity, kterou výrazně ovlivňují aktuální klimatické podmínky. Velmi špatná úroda je třeba ve Vietnamu, který patří mezi největší producenty kávy na světe, jak psal web TN.

Cena kávy bude už brzy natolik brutální, že bude jenom pro bohaté. Ostatní Češi budou muset oblíbený nápoj oželet

iZdroj fotografie: Luis9595/ Creative Commons / CC-BY-SA
Kávu pije každé ráno a dopoledne téměř každý člověk

Experti navíc zatím nevidí šanci, že by se to mohlo zlepšit. Podle obchodní skupiny World Coffee Research, kterou cituje web SeznamZprávy, se za necelých dvacet let zvýší poptávka o polovinu. Podmínky pro pěstování nejprodávanějších zrn arabika se přitom neustále zhoršují. V důsledku globálního oteplování se proto do roku 2050 může velikost vhodné půdy pro pěstování snížit dokonce až o 50 procent. To by pak automaticky znamenalo další zvýšení ceny.

Vývoj počasí pro pěstování kávy není příznivý

Mluvčí společnosti Makro Nikola Formanová pro SeznamZprávy uvedla, že cena kávy za poslední rok vzrostla v průměru o 9 až 12 procent. Dodavatelé prý obchodníkům navíc avizují další navýšení nákupních cen až o 15 procent. Dojít by k němu mělo už na podzim. Podle agrárního analytika Petra Havla v minulosti platilo, že ti, co kupují kávu ve velkém, podepisují kontrakty s ročním nebo delším časovým odstupem, jak uvedl pro web SZ Byznys.

Nová cena kávy v roce 2024: Bude jen pro bohaté, ostatní ji musí oželet

iZdroj fotografie: T. Koch/ Creative Commons / CC-BY-SA
Káva zřejmě brzy markantně zdraží

Díky těmto dlouhodobým smlouvám se pak cena kávy skoro nezvyšovala. „Já si kupuji zrnkovou kávu, nejraději mám Tchibo, ale čekám na akce v obchodech. Pak se dá kilogram koupit okolo 350 až 400 korun. Ani to ovšem není málo, takže až se cena ještě zvedne, začnu asi pít čaj,“ řekla Událostem247 paní Soňa z Pardubic. Dlouhodobý vývoj počasí podle expertů navíc není pro pěstování kávy úplně příznivý.

Jak často pijete kávu vy? Podělte se o to s námi dole v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články