Volali vám nedávno z banky? Možná kvůli tomu brzy přijdete o všechny peníze. Na pozoru se musí mít každý Čech

Internet je nedílnou součástí našich životů. Nahrává však také nejrůznějším podvodníkům.

i Zdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
                   

Velmi časté bývají podvody, kdy se zloději vydávají za pracovníky různých bank. Události247 například psaly o útocích na klienty banky ČSOB či Moneta Money Bank. Na pozoru by se ale měli mít i ti, kteří mají jinou banku. Nebezpečí, že klidně ještě dnes vám vlezou na bankovní účet a vyberou ho, hrozí každému.

Nikdy nikomu své citlivé údaje po telefonu nesdělujte

Podvody přes telefon jsou velmi časté. Šmejdi umí napodobit telefonní číslo banky a potom už jim nedá moc práce důvěřivé lidi přesvědčit o tom, že jim opravdu volá jejich bankéř. Teď však mají své praktiky ještě promyšlenější. Přesvědčil se o tom 62letý muž ze Zlínska, o kterém psal web Novinky. Během pár telefonátů s domnělým bankéřem tak přišel o 450 000 korun ze svého a 140 000 korun z firemního účtu.

Přišla vám tahle SMS zpráva? Můžete mít vybílený účet a ani to nebudete vědět

iZdroj fotografie: GillyBerlin/ Creative Commons / CC-BY-SA
Lidé by měli být obezřetní. A to zejména, pokud jim volá neznámé číslo

Nový typ velmi přesvědčivého podvodu spočívá v tom, že osoba, která lidem zavolá, zná některá data z jejich osobních dokladů. Například část čísla občanského průkazu nebo trvalé bydliště. To pak v jejich obětech vzbudí důvěru, že jim skutečně volá pracovník banky, ve které mají účet, jak pro Novinky vysvětlila policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Oběti podvodníků jim pak sdělí své další citlivé údaje a těm pak nic nebrání v tom, aby jim vybílili účet.

Banka peníze zablokovala

Obětí podvodu se stal i další muž, kterému zavolal údajný pracovník banky. Chtěl po něm totiž potvrzení o tom, že si na pobočce v Brně zažádal o půjčku 250 000 korun. Muž však volajícímu řekl, že o ničem takovém neví a dokonce ani nebyl v Brně. Bankéř mu ovšem řekl pár čísel z jeho občanského průkazu i přesné bydliště, a to už byl muž na vážkách. Volající mu totiž tvrdil, že tím pádem zřejmě někdo zfalšoval jeho doklady.

2023 jako rok podvodníků: Jejich triky jsou čím dál uvěřitelnější, přijít o celoživotní úspory může kdokoliv

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
Podvodníci se snaží vydávat se za bankéře, či jiné úředníky

Podvodník důvěřivce vystrašil, že někdo tak může tímto způsobem zažádat na jeho jméno o půjčky u dalších bank, a navíc vybrat jeho úspory, píše dále web. Pak už následoval telefonát od další údajné bankéřky z jiné banky a nakonec hovor od osobního manažera, který navrhl řešení. Může si prý s jeho pomocí převést všechny úspory z různých bank na náhradní účet u ČNB. Tentýž večer však muži přišel e-mail z jedné z jeho bank, že peníze dle jeho příkazů k úhradě nepřevedli, protože se jedná o podvod.

Snažili se vás někdy oslovit podvodníci? Pokud ano, jak a za koho se vydávali? Napište nám to dole v komentářích pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články