Supermarkety v ČR zavádí novinku: Kdo si nestihne rychle nakoupit, zaplatí poplatek

Napadlo by vás, že abyste ušetřili peníze, musíte svůj nákup stihnout do určité doby? V některých obchodech už je to běžná praxe.

i Zdroj fotografie: Safranek-interia.eu / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Mít auto znamená mít také větší výdaje. Kromě servisu a pohonných hmot řidiči zaplatí ne zrovna malé částky také za parkování. Největší problém bývá většinou na sídlištích. Psali jsme, že pokud například parkujete na místě pro invalidy, policisté vám za to od letošního roku mohou dátpokutu až 3500 korun na místě. Ve správním řízení pak dokonce až 10 000 korun a k tomu navíc 2 trestné body.

Nákup v Lidlu přece netrvá přes hodinu a půl

Nedávno své zákazníky nepotěšily hned dva velké a oblíbené obchodní řetězce. Pokud se tam totiž vydají na nákup, mohou utratit další peníze navíc za parkování. To přitom až donedávna nabízela většina obchodních řetězců zcela zdarma. Teď však například u některých obchodů Lidl, které mají parkoviště opatřená závorami, zákazníci při překročené povoleného časového limitu musí platit. Jak psal web Mapy, za každou započatou hodinu to dělá 100 korun.

Urgentní: Parkujete svoje auto poblíž sídliště? Za nepatrnou chybu schytáte pokutu až 25 tisíc korun

iZdroj fotografie: ŠJů / Creative Commons / CC BY-SA
Lidl na svých parkovištích zpoplatní parkování od určitého času stráveného na něm

Parkovat zdarma mohou zákazníci Lidlu 90 minut. Toto opatření má zabránit tomu, aby si lidé na taková parkoviště svá auta odstavovali a vyráželi pak třeba dál za jinými pochůzkami pěšky nebo hromadnou dopravou. Takové vozy by pak mohly zabírat místa pro ostatní zákazníky. Navíc doba hodinu a půl je na nákup potravin pro většinu lidí zcela dostačující. Tímto novým opatřením disponuje po celé republice přes 150 prodejen Lidl.

IKEA parkování kontroluje ještě víc

Přísnější podmínky pro parkování zavádí také obchodní centrum Homepark na pražském Zličíně, kde stojí i obchodní dům IKEA. Také jejich cílem je zamezit dlouhodobému stání řidičů, kteří parkoviště využívají jako přestupní bod při cestě do centra Prahy. Prvních pět hodin parkování je ovšem zdarma. Za každou další je pak řidiči naúčtován poplatek 50 korun.

Za parkování na špatném místě hrozí Čechům rovnou dvě pokuty. Částka se může vyšplhat až na 10 000 Kč

iZdroj fotografie: Kucmel007 / Creative Commons / CC BY-SA
Parkování zpoplatní i známý řetězec s nábytkem IKEA

Pokud tedy šofér nechá své auto na parkovišti třeba osm hodin, vyjde ho to na 400 korun. Výjimku z tohoto nového nařízení mají pouze návštěvníci dětského centra Toboga. Ikea na svých webových stránkách upozorňuje, že další hodiny nad limit jsou zpoplatněny včetně oněch předchozích pěti hodin. Systém navíc rozpoznává registrační značky, takže se nedá obelstít třeba opakovaným vjezdem.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články