Některým důchodcům hrozí, že jim stát sníží důchod. Vláda má nový nápad, ze kterého jsou Češi vytočení do běla

I lidé, kteří již mají svůj důchod přiznaný, ještě nemají vyhráno. Objevují se nápady, jak jim ho snížit.

i Zdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
                   

Českým seniorům se v poslední době důchod snížil několikrát. Kvůli loňským změnám v systému valorizací se loni v červnu penze nezvýšily o 1770 korun, ale pouze o 760 korun. K tomu pak od letošního července začalo platit nové pravidlo, podle kterého již nemají lidé, kteří pobírají starobní důchod, nárok na státní příspěvky k penzijnímu spoření. A nyní je tu další nápad, jak některým důchodcům jejich příjmy snížit.

Některým Čechům by se mohl důchod výrazně snížit

Jak píše web Lidovky, poslanci České pirátské strany by rádi navrhli, aby se některým Čechům důchod zvyšoval pomaleji než jiným. Konkrétně má jít o ty, kteří v posledních 2 letech odešli do předčasné penze. To je přitom velké množství Čechů. Jak připomíná web ČT24, v letech 2022 a 2023 požádalo o předčasný důchod dohromady asi 180 tisíc lidí.

Stát rozhodl: Důchodci svoje peníze nedostanou. Přijdou o tisíce korun

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Některým lidem by mohl v budoucnu důchod růst pomaleji, než jiným

Důvodem návrhu má být snaha o narovnání podmínek mezi důchodci. Mimořádné valorizace z předešlých let zapříčiněné vysokou inflací totiž důchodcům zajistily výrazně vyšší příjmy než těm, kteří odešli do důchodu řádně, ale později. Případný zákon by tak těmto lidem na několik let růst penzí zpomalil. To se ale pochopitelně mnohým Čechům nelíbí. Byli by totiž potrestáni za to, že legálně využili výhodné podmínky, které jim stát v té době nabízel.

Odchod do předčasného důchodu už se nevyplatí

Obecně má platit, že ti, kdo odejdou do předčasné penze, budou mít důchod nižší než ti, kteří pracovali až do dosažení řádného důchodového věku. To však v předešlých letech tak úplně neplatilo. Mnozí lidé, kteří ve správný čas požádali o předčasnou penzi, dostali stejný či dokonce vyšší důchod, než kdyby nadále pracovali a do penze odešli až v řádném věku. Tuto kuriózní situaci zapříčinily především již zmíněné mimořádné valorizace. Svůj podíl na tom však měly také výhodné podmínky, jež ještě donedávna pro odchody do dřívější penze platily.

Kdo udělá v září jednu věc, může od státu pobírat pohádkový důchod. Ostatním zbydou od 1. října akorát tak oči pro pláč

iZdroj fotografie: abcMedia
Kdo odešel do předčasného důchodu ve správný čas, ten na tom vydělal

I to se však změnilo. Jak informovaly Události247, od loňského října se podmínky pro ty, kteří budou chtít svůj důchod začít pobírat dříve, značně zpřísnily. Především se musí smířit s výrazně nižšími příjmy. Dříve se důchody snižovaly o 0,9 až 1,5 procenta podle doby, o jakou si lidé svůj pracovní život zkrátili. Nově se jim však za každých 90 dnů chybějících do dosažení řádného důchodového věku odečte 1,5 procenta.

Co si o návrhu pirátských poslanců myslíte vy? Napište nám váš názor do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články