Nová dopravní značka: Říká nám, kdy si můžeme sednout do auta. Musí ji znát každý řidič

V České republice letos začalo platit několik dopravních značek. Stát je zavádí ve snaze zvýšit bezpečnost na silnicích.

i Zdroj fotografie: Aktron / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Už dříve jsme na Událostech247 informovali například o velmi důležité značce Stop-protisměr, protože někteří řidiči stále najíždí na dálnici ze špatných nájezdů a mohou tak zapříčinit velmi nebezpečné dopravní situace. Kompletní přehled nových značek přineslo ministerstvo dopravy na svém webu.

S novými značkami se roztrhl pytel

Úpravu vizuální podoby má značka s označením „Bezpečný odstup“. Nová podoba zahrnuje mnemotechnickou pomůcku s dvěma šipkami mezi dvěma auty, která připomíná minimální bezpečný odstup při nejvyšší dovolené rychlosti. Další novinkou je zavedení dopravní značky s označením „Sdílená zóna. Ta identifikuje oblast, kde platí speciální pravidla pro silniční provoz. Sdílené zóny jsou určeny pro všechny účastníky silničního provozu.

Nové dopravní značky v Česku od 1. ledna 2024: Co znamenají a jak budou vypadat? Kdo je nebude znát, s tím se policie nebude párat

iZdroj fotografie: Geschehen
Řidiči se neustále setkávají s novými dopravními značkami. Jedna taková vznikla nedávno třeba ve Francii

Psali jsme, že změny se dočkala i značka známá jako Bezpečný odstup. Vypadá trochu jinak, protože je na ní jedno auto navíc. Ve spojení s příslušnou vodorovnou dopravní značkou Bezpečný odstup informuje o bezpečném odstupu mezi jedoucími vozidly. Dvě šipky mezi dvěma za sebou jedoucími vozidly označují minimální bezpečný odstup na dané pozemní komunikaci při nejvyšší dovolené rychlosti za běžných podmínek.

Nová značka má omezit provoz na silnicích

Jednou z novějších dopravních značek je také P+D. Tato značka je navržena pro vozidla,jejichž řidiči zaparkují svoje auto a budou přestupovat do centra města jako spolujezdci v jiném vozidle. Toto opatření má podporovat sdílení aut a snižovat počet individuálních vozidel v centru města. Parkoviště označená P+D najdete většinou na okraji velkých měst, nebo u hranic s dálnicí, jak vysvětluje web AutoŽivě.

Nová dopravní značka 2024: Kdo její význam nebude znát, ten bude mít co do činění s policií

iZdroj fotografie: ŠJů/ Creative Commons / CC-BY-SA
Zmíněné značky se nachází především na dílčích parkovištích po republice

Na rozdíl od parkovišť typu P+R nebo K+R tedy nedochází ke změně druhu dopravy, ale jen k přestupu více osob do jiného vozu. Podle ministerstva dopravy jsou parkoviště typu P+D úspěšně provozována v Rakousku, v Německu, v Belgii, Francii nebo v Nizozemí. Jestli se osvědčí i u nás, ukáže čas. Pokud byste si chtěli znalost dopravních značek raději procvičit, můžete to zkusit třeba na webu Bezpečné cesty.

Setkali jste se už se značkou P+D? Podělte se o to s námi dole v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články