Benzín za 94,90 Kč za 1 litr: Momentálně je ve slevě do 30. listopadu. Od prosince bude stát daleko víc

O tom, že ceny pohonných hmot jsou jako na houpačce, informují Události247 poměrně často.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Například cena nafty se loni během pár měsíců dostala z 31 korun za litr na 40 korun, což je skoro třetinový nárůst, jak jsme psali již dříve. Podobné skoky má za sebou i benzín – jeho cena se pohybovala v rozmezí od 36 do 40 korun za litr. Aktuálně se ceny drží na hranici okolo 37 korun.

Ceny paliv jsou dlouhodobě palčivým tématem

nových emisních povolenkách ETS2, které schválila Evropská unie, psaly Události247 již dříve. Podle původních propočtů měly tyto povolenky, které se od roku 2027 mají vztahovat nově také na paliva pro auta, litr benzínu a nafty zdražit v průměru o 2,50 koruny. To má přispět k rychlejšímu přechodu na elektromobilitu. Výsledná cena paliv se každopádně bude odvíjet od cen samotných povolenek.

Benzín za 95 Kč/1 litr. No nekupte to. Podle čerpací stanice nejde o chybu

iZávodní paliva jsou doporučována především pro sportovnější typy vozů

Například ze závěrů německé studie však vyplývá, že ceny benzínu a nafty by se po zdražení mohly dostat až na částky okolo 75 korun za litr, jak pro web CNN Prima News řekl ekonom Lukáš Kovanda. To by pak mohlo způsobit obrovské rozdíly mezi těmi, kteří budou vlastnit elektromobily a těmi, kteří stále budou jezdit auty na klasické spalovací motory. A že pořízení elektromobilu rozhodně není žádná levná záležitost, je jasné.

Prémiové palivo za téměř 100 korun

Pokud vám ceny pohonných hmot žíly netrhají a chtěli byste své auto nakrmit něčím opravdu speciálním, můžete zkusit nalít do nádrže závodní palivo. Na vybraných čerpacích stanicích MOL můžete i letos natankovat limitovanou letní edici benzinu RACING FUEL 102+, který je používán v reálném závodním prostředí. Společnost o tom informuje na svém webu. Vyšší oktanové číslo a vyšší obsah kyslíku by měl autu zajistit vyšší výkon.

Zjistilo se, kolik budeme v roce 2024 platit za benzín a naftu. Ani to nechtějte vědět, pumpaři nás doslova sedřou z kůže

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Závodní benzín je na českých benzínkách poměrně čerstvou novinkou

Cena za jeden litr je ovšem téměř 95 korun, takže se rozhodně nejedná o nic levného. Akce platí do konce listopadu. Toto závodní palivo najdete jen na devíti čerpacích stanicích po celé České republice. A to v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, v Liberci, Plzni a v Mostě. Jak jsme psali již výše, tankování tohoto prémiového paliva je určeno hlavně pro řidiče, kteří vyhledávají vyšší výkon motoru. Například pro účely závodů.

Setkali jste se už se závodním benzínem? Podělte se o to s námi v diskuzi pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články