Milovaná a oblíbená pochoutka z Billy je hazard se zdravím. Řetězec důrazně vyzývá, aby ji Češi nejedli

V poslední době se množí záchyty potravin, ve kterých kontroly objevily výskyt škůdců.

i Zdroj fotografie: J. Bajer / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Víte od nás, že opravdu nechutný záchyt měli inspektoři třeba v obchodním řetězci Kaufland, konkrétně v prodejně v Zábřehu. Kontrolovali tam mouku, kterou by si zákazníci určitě koupit nechtěli. Na obalu této potraviny se totiž vyskytovali živí škůdci a viditelné stopy po jejich činnosti. Výskyt brouků byl zjištěn na primárních obalech potraviny a uvnitř obalů pro přepravní balení.

Množí se případy, kdy jsou prodejny znečištěné

Loni v září se inspektoři vydali do prodejny Kaufland v Pardubicích. Jak jsme upozornili, také v tomto obchodě se vyskytoval myší trus. Myši tam dokonce běhaly mezi regály a okusovaly zboží. Čistá nebyla ani podlaha a regály, ve kterých byly potraviny uskladněny. Podobně dopadla i kontrola v maloobchodní prodejně potravin Albert Hypermarket v ulici Petra Bezruče v Kladně. Také tam byl myší trus a ohryzané potraviny.

Ve skladech Kauflandu se našly otřesné věci. Jen se podívejte na fotky, nám to nedá spát

iZdroj fotografie: SZPI
Inspekce v minulosti hned několikrát v supermarketech narazila na myší trus

Před několika měsíci kontrola vyrazila také do prodejny obchodního řetězce Billa v Prostějově. Psali jsme, že v prostoru prodejny byly stopy po působení a výskytu hlodavců a na první pohled bylo všechno špinavé. Prodejna měla podle inspekce výrazně zanedbaný úklid. Nečistoty byly na zemi a dokonce i na stěnách a na stropě. Myší exkrementy se povalovaly také v regálech, ve kterých bylo zboží uskladněno. Podlahy byly ve velké míře poškozeny.

Meruňky byly prolezlé červy

Nedávno se v prodejnách Billa objevil podobný problém. Prodávali tam totiž závadné zboží. Jednalo se o tolik oblíbené sušené meruňky, které jsou zdravou alternativou mlsání, třeba u televize. Konkrétně šlo o výrobek NICE BITES APRICOT 200 gramů, s datem minimální trvanlivosti do 15. 9. 2024 a šarže L24014. Psalo se o tom na webu TN. Ptáte se, co bylo důvodem stažení výrobku?

V jednom z obchodů řetězce Billa se našel myší trus. Prodejna je opět otevřená

iZdroj fotografie: Sabri76/ Creative Commons / CC-BY-SA
Uvedenou šarži meruněk by lidé neměli konzumovat

V sušených meruňkách společnosti IBK TRADE je podezření na možný výskyt škůdců. Při stahování z prodeje a následných krocích Billa spolupracuje se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Zákazníci by toto zboží jíst určitě neměli. Pokud jste si uvedený výrobek v Bille koupili, můžete ho vrátit na kterékoli prodejně. Peníze byste měli dostat zpět i bez předložení pokladního dokladu.

Zakoupili jste si někdy v minulosti nějak závadnou potravinu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články